Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Зелените" обвиниха Найденов в далавера и със земеделски земи

Нели Чолашка 28 август 2012 в 14:03 2007 0

Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните. Снимка: Сергей Антонов
Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните. Снимка: Сергей Антонов

От партия "Зелените" обвиниха Мирослав Найденов, че търгът, обявен от земеделското министерство за продажба на 154 хил. декара земеделски земи от държавния фонд, е нагласен и информация за него е изтекла предварително.

Процедурата за провеждане на търга е открита със заповед на Найденов на 21 август 2012 година. Кандидатите имат само месец, за да подадат документи. Информация се публикува в местните вестници в областите по местонахождение на имотите.

Информация за имотите, обект на търга, се предоставя от съответните общински служби по земеделие и областните дирекции „Земеделие" по местонахождение на имота, включително и на електронните страници на областните дирекции. 

Началната цена за всички 154 хил. декара е близо 50 млн. лв. Те се продават чрез търг само на притежатели на поименни компенсационни бонове. Плащането се извършва с поименни компенсационни бонове, които са регистрирани в Централния депозитар.

"Мирослав Найденов обяви преди доста време, че държавни земеделски земи ще се продават, за да се набавят пари за бюджета в периода на криза. Ноември миналата година той обяви, че земи няма да се продават. От ноември миналата година усилено се купуват компенсаторни бонове. Предварително информирани хора са ги купували", обяви Владислав Панев от "Зелените".

По думите му има и проверка на Комисията за финансов надзор (КФН) заради бума в продажбите на компенсаторни бонове от началото на годината.

Панев е категоричен, че е изтекла предварителна информация от ведомството на Мирослав Найденов за продажбата на държавните земи.

Като аргумент той посочи факта, че са пуснати за продажба над 1000 парцела и потенциални инвеститори, които не са предварително информирани, няма как да обходят всички парцели за 30 календарни и около 20 работни дни и то в отпускарския период в края на лятото.

Парцелите са доста големи - между 500 и 1000 декара и са в областите Варна, Бургас, Плевен, Кърджали, Пловдив и др.

Това би трябвало да означава наличие на огромен интерес, а интересът ще е слаб заради начина, по който е обявен търгът, смятат от партията "Зелените".

По тяхна информация интерес към тези земи има кръга около "Винпром Пещера".

"Зелените" настояват търгът да се отложи, да се изчакат резултатите от проверката на КФН за продажбата на компенсаторни бонове и тя да стане публична, и Мирослав Найденов най-накрая да подаде оставка след всички гафове, които направи.

"В процеса на възстановяване на земеделските земи през 90-те години са издадени компенсационни бонове на собствениците, които не можаха да получат земите си. По този начин те не са били реално обезщетени за невъзстановената им собственост и правата им дълги години не бяха възмездени", обяви миналата седмица зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова в защита на продажбата на държавни земи от поземления фон.

Така се давала възможност на собствениците на компенсаторни бонове или да участват в търговете за покупка на земи с бонове, или да продадат боновете си чрез борсата и по този начин да получат финансово обезщетение.

Между 70 и 80 млн. лв. ще влязат в обращение от търговията с компенсаторки, обяви днес Найденов в Добрич при откриване на ХХ-то изложение "Селското стопанство и всичко за него" в отговор на обвиненията.

По думите му в момента държавата губи от тези терени. "Всеки, който следи процесите, може да се ориентира в ситуацията", допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews