Здравният министър иска редовни отчети от НЗОК

Вероника Шербанова 02 април 2013 в 17:45 2457 0

Здравният министър проф. Николай Петров, Снимка: БГНЕС
Здравният министър проф. Николай Петров, Снимка: БГНЕС

Здравната каса трябва редовно да се отчита за изразходваните средства, за да има яснота за какво се заплаща. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров на среща с Надзорния съвет на Касата и Българския лекарски съюз.

По този начин няма да има недостиг на средствата и НЗОК ще заплаща за реално извършени дейности, посочи проф. Петров.

На срещата за пореден път са били изложени исканията и въпросите на лекарите относно методиката за изплащане на болничната и доболничната помощ, с колко може да се надвишава лимита на интензивните грижи, методиката за медицинските изделия и др.

Съвсем скоро се очакват и реални решения, които да внесат спокойствие в системата, обясни здравният министър. Проф. Николай Петров посочи, че възнамерява да се среща редовно с представителите на Надзорния съвет на НЗОК, за да наблюдава дейността на Касата.

Здравната каса в момента действа неясно и непредвидимо, което не е добре нито за лекарите, нито за пациентите, коментира председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. По думите му не е прието нито едно от десетте искания на БЛС, въпреки твърдението на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, че Касата е изпълнила вече седем от тях.

Лекарите продължават да настояват за връщане на старата методика за разпределение на средствата в болниците. Това беше и причината медиците да излязат на протест пред сградата на НЗОК в края на февруари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика