НЗОК няма да може да плаща пакета за зъболекар, ако пациентите се увeличат

Вероника Шербанова 14 март 2013 в 15:25 3093 2

Здравният министър проф. Николай Петров на среща с ръководителите на съсловните организации. Снимка: БГНЕС
Здравният министър проф. Николай Петров на среща с ръководителите на съсловните организации. Снимка: БГНЕС

Ако се увеличат хората, които използват безплатния пакет дейности на зъболекарите, бюджетът на Здравната каса няма да може да ги покрие.

Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов след среща на новия здравен министър проф. Николай Петров със съсловните организации.

През годините броят на пациентите, които се възползват от безплатния пакет, остава почти непроменен – около 40%. В това тежко време е много вероятно техният брой да нарасне  Ако пациентите, използващи безплатния пакет, се увеличат с 15%, бюджетът на НЗОК няма да може да се справи с това, дори ако говорим за запазване на цените и на пакета на услугата, обясни д-р Миланов.

Сред основните искания на зъболекарите, обсъдени със здравния министър, са промени в наредбата за специализацията и създаването на стандарти за дентална медицина. При сега съществуващата наредба за специализацията на практика няма възможност лекарите по дентална медицина да специализират, което значи, че след 5-7 години може да останем без такива специалисти, обясни д-р Миланов. Той допълни, че от съюза са заявили и участници в работните групи за стандартите за денталната медицина. Идеята е да се направят стандарти, които да отговарят конкретно на нашата ситуация, а не да са преписани от която и да е европейска държава.

Председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов посочи, че гарантира два месеца без протести на лекари, ако системата се успокои. По думите му основната цел в момента е да се премахнат новите методиките за обемите на медицинските дейности, а не да се нанасят само козметични промени. Това са методики, които не са перфектни, но са работещи и създават предвидимост в системата, допълни той.

Исканията на фармацевтите са били представени на проф. Петров от председателя на Българския фармацевтичен съюз д-р Мирослав Ненчев.

Дадохме лист с 14 точки на министъра. Същият списък бяхме дали и на предишния министър. Ако се изпълнят поне 2 или 3, ние ще бъдем изключително доволни, обясни д-р Ненчев.

Сред основните проблеми е това, че в много от общините няма аптека с договор със Здравната каса или няма аптека, която да предоставя всички лекарства, изписвани по НЗОК, няма денонощни аптеки, посочи Ненчев.

Проф. Петров се срещна още с представители на професионалистите по здравни грижи и фелдшерите, които също изложиха проблемите, с които се сблъскват в работата си.

Представителите на съсловните организации заявиха, че са много доволни от избора на здравен министър в служебното правителство. Те казаха още, че се надяват проф. Николай Петров да бъде министър повече от два месеца.

По-рано днес здравният министър разговаря и с управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков. Двамата са обсъдили проблема с бюджетите на болниците. Следващата седмица предстоят нови срещи с представители на съсловните организации и на Касата, когато вече ще бъдат обсъдени конкретни мерки за справяне с проблемите в здравеопазването, каза проф. Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!