Здравният министър ще убеждава управителя на НЗОК да върне старата методика

Вероника Шербанова 22 март 2013 в 15:07 1898 0

Здравният министър проф. Николай Петров с тримата му заместници, Снимка: МЗ
Здравният министър проф. Николай Петров с тримата му заместници, Снимка: МЗ

Здравният министър проф. Николай Петров ще настоява за връщане на старата методика за финансиране на болниците. Той ще се срещне с управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков в понеделник.

Ще проведем един по-детайлен разговор, на който ще предложа ако не цялостно, поне частично връщане към старата методика, заяви проф. Петров. Той уточни, че целта е да се стигне до решение, което да е в рамките на бюджета на Касата за тази година.

На срещата ще бъде обсъден и въпросът дали може да се използват пари от резерва на НЗОК, без да се поставят рискове.

Ще бъде поставен и въпросът за интензивните грижи. Здравният министър ще настоява и за връщането на заплащането по 500 лева за тежко болен пациент на ден. Такъв ще е стремежът ни, но ако се окаже, че сумата е прекалено голяма, няма да можем да възстановим тази цена, коментира проф. Петров.

Новият зам.-министър на здравеопазването Лидия Нейчева с ресор „Лекарствена политика“ обяви, че е започната процедура за набавяне на липсващо лекарство за онкоболни пациенти. Правят се проверки и за други лекарства, при които има съмнение за проблеми в доставката.

Предстои програмата за превенция на самоубийствата да бъде включена към програмата за психично здраве, посочи заместника на здравния министър д-р Мирослав Ненков. Той уточни, че тази стъпка не се предприема заради зачестилите случаи на самозапалване, а защото самоубийствата са проблем за всяко едно общество.

Въпреки това Ненков заяви, че медиите трябва да обърнат внимание на начина на отразяване на самозапалванията, тъй като показването на различни детайли – например изгорени или горящи дрехи, нараненото тяло на самозапалилия се и т.н., биха могли да подтикнат човек, който е на ръба и е склонен да извърши такъв ужасяващ акт.

Конкретните мерки, които ще бъдат взети за превенция на самоубийствата, ще станат ясни след обсъждане на предложенията на Районните здравни инспекции, допълни Ненков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови