Лекари предлагат спешните пациенти да се приемат само в пет софийски болници

Вероника Шербанова 25 март 2013 в 16:36 3211 2

Председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров, Снимка: БГНЕС
Председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров, Снимка: БГНЕС

Спешните пациенти да бъдат преглеждани и настанявани за лечение само в пет болници. Това предлагат работодателите в здравеопазването.

Ръководителите на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването се срещнаха в понеделник със здравния министър проф. Николай Петров, за да изложат своите искания за промени в здравеопазването.

Предложихме да се направи райониране на столицата и да се определят пет болници от всички 41, в които да се оказва спешна помощ, заяви д-р Димитър Димитров, председател на асоциацията. По думите му това ще са мощни болници, които работят денонощно и където ще могат да бъдат приети всички нуждаещи се.

По този начин линейките ще се грижат за болните от своя район, вместо да обикалят из София, и така пациентите ще могат да бъдат лекувани по-качествено, обясни д-р Димитров.

След корекцията на бюджетите от страна на Надзорния съвет на НЗОК големите болници все пак са орязани с между 20 и 25%, докато преди беше с 30-35%, обясниха също работодателите.

Ако Здравната каса иска, може да си прави прогнозни разчети, няма нищо лошо в това. Но в същото време нека не забравяме, че НЗОК е като банка, където се съхраняват парите на хората и всеки трябва да може да получи пари за лечението си. Пациентът трябва да ходи в болницата с парите си, коментира д-р Димитров.

Той посочи, че на срещата със здравния министър е бил повдигнат и въпросът за заплащането на интензивните грижи. Проф. Петров увери, че ще бъдат изработени нови критерии за интензивните грижи, което ще стане в следващите 20 дни, каза председателят на Асоциацията на работодателите.

На срещата с работодателите в здравеопазването е било обсъдено и искането от страна на работещите в Спешната помощ за връщане на спешния телефон 150.

Министърът се съгласи да се проведат необходимите разговори, за да се разреши този проблем, който се състои в това, че няма директна връзка между центровете на телефон 112 и на телеон 150. Затова трябва да се звъни по телефона и информацията се обработва външно. Телефон 112 е много важен и той трябва да остане, просто системата трябва да се разгърне, обясни д-р Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!