Здравният министър предлага контрол върху медицинските дейности вместо лимити

Вероника Шербанова 14 март 2013 в 17:54 1634 0

Проф. Николай Петров, Снимка: МЗ
Проф. Николай Петров, Снимка: МЗ

Здравният министър проф. Николай Петров предложи да се увеличи контрола върху реално извършените дейности в интензивните отделения, вместо лимита на медицински дейности в интензивната помощ, съобщиха от здравното министерство.

Новият здравен министър се срещна в четвъртък с управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков, за да обсъдят причините за напрежението между лекарите и Здравната каса.

В бюджета на НЗОК са заложени 40 млн. лева за интензивни грижи. Според разчетите те ще бъдат достатъчни за осигуряването на грижата на най-сериозно болните пациенти до края на годината, заяви д-р Цеков. По това перо са предвидени и допълнителни 15% преразход или 6 млн. лева, допълни той.

На срещата двамата обсъдиха и новата методика на Здравната каса, която предизвика недоволството на лекарите, както и възможността да бъдат заплатени реално извършените дейности в болниците. За дейностите през първото тримесечие в НЗОК са заложени 387 млн. лева, което е с 60 млн. лева повече от същия период миналата година, посочи управителят на Касата.

Лекари от различни болници се оплакаха, че бюджетите за тази година са орязани с до 30%. След извънредното заседание на Надзорния съвет на НЗОК стана ясно, че болниците ще могат да надвишават прогнозните си бюджети с до 5%, а Надзорният съвет ще може да прави преразпределение на средствата на всеки три месеца.

Няколко дни по-късно обаче Пламен Цеков обяви, че бюджетите на болниците няма да се актуализират, което на практика означава, че бюджетите на болниците все пак ще бъдат намалени с до 20-25%.

Председателят на Лекарския съюз заяви, че настояват за връщане на предишната методика и няма да се задоволят с козметични промени на новата методика.

Ръководителите на съсловните организации заявиха след среща с проф. Николай Петров по-рано днес, че са доволни от избора на здравен министър. Те обещаха протестите на лекарите да не бъдат подновявани, ако системата се успокои. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!