Здравната министърка размисли, няма да връща пушенето в кръчмите

OFFNews 13 юли 2013 в 14:58 2702 8

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Здравният министър Таня Андреева преосмисли позицията си за пушенето. Месец и половина след като анонсира либерализиране на пълната забрана за пушене в заведенията  тя се отрече от думите си и даже заяви, че глобите за нарушаване на забраната ще бъдат увеличени.

Андреева, чиито първи думи при приемането на проблемния и нереформиран здравен сектор от служебния здравен министър проф. Николай Петров бяха "Вероятно ще вървим към либерализиране на забраната за пушене на обществени места" днес каза, че е била разбрана неправилно.

"Дълбоко мое убеждение е, че забраната за пушене трябва да остане. Този закон беше трудно приет и когато сме постигнали нещо положително - а то е, че в момента има единодушие между пушачи и непушачи - на всеки му е приятно да влезе в заведение, в което не се пуши, не би трябвало да правим крачка назад", каза Андреева в "Седмицата" на Дарик радио.

Тя обясни, че първоначално не била разбрана правилно и че никога не е подкрепяла идеята за либерализиране на решима за пушене. Даже щяла да предложи по-високи глоби за заведенията, където забраната се нарушава.

„Ще предложа глобите за нарушения да бъдат по-високи. Доста глоби са събрани до момента, проблемът е, че някои заведения могат да си позволят неколкократно да платят високи глоби. Там трябва да се мисли за по-сериозни санкции - като затваряне на заведения при двукратно или трикратно нарушение на забраната", каза още Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови