Очаквано Румяна Тодорова става шеф на здравната каса

Нели Чолашка 10 юли 2013 в 13:32 3597 6

Румяна Тодорова, шеф на НЗОК.
Румяна Тодорова, шеф на НЗОК.

Депутатите очаквано избраха д-р Румяна Тодорова, сестра на социалистката и евродепутат Илияна Йотова, за управител на здравната каса.

От 101 гласували депутати всички единодушно подкрепиха нейната кандидатура, което доказа, че ДПС проформа е предложило и свой кандидат - д-р Динчо Генев.

Кандидатурата на Генев беше внесена в последните минути преди крайния срок за депозиране на предложения в деловодството на Народното събрание, за да не изглежда съвсем нагласен изборът на Тодорова за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За назначаването на сестрата на Илияна Йотова за шеф на касата се говори още от сформирането на правителството на Пламен Орешарски. 

Преди по-малко от седмица – на 4 юли, депутатите прекратиха предсрочно мандата на д-р Пламен Цеков, вече бивш управител на НЗОК и дадоха само два работни дни за предложения. Единствено парламентарните групи можеха да правят номинации. Здравната комисия пък набързо изслуша вчера двамата кандидати.

Румяна Тодорова ще е управител на НЗОК до 12 февруари 2015 г., ако и нея не я отстранят предсрочно.

И тя, и Пламен Цеков, довършват мандата на д-р Нели Нешева, която подаде оставка като шеф на касата в началото на 2012 г. заради голям бонус, който си беше самоопределила. Тя е първият управител на касата, назначен с избор на парламента с 5-годишен мандат.

Румяна Тодорова беше начело на НЗОК по времето на тройната коалиция. В края на 2009 г. тя подаде оставка и обяви, че го прави под политически натиск.

Тя е категорична, че назначението ú има нещо общо позициите на сестра ú в БСП.

"Сестра ми е 6 години и половина по-малка от мен, расли сме в патриархално семейство, където се зачита мнението винаги на по-големия. Така че, ако някой има заслуги за евродепутата, търсете го у мен, но не търсете обратната връзка", коментира Тодорова.

Междувременно ГЕРБ внесе жалба в Конституционния съд (КС) срещу отстраняването на Пламен Цеков и КС обяви днес, че ще образува дело по тази жалба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови