Лекари излизат на протест срещу Здравната каса

Вероника Шербанова 25 февруари 2013 в 14:17 3556 5

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

Лекари излизат на протест срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщиха от Българския лекарски съюз.

Протестът под мотото „За здравето и оцеляването на нацията“ ще се проведе на 28 февруари от 16 ч. В София лекарите ще се съберат пред сградата на Здравната каса, а в градовете в страната – пред сградите на Районните здравноосигурителни каси.

От БЛС призоваха в демонстрациите да се включат и останалите граждани, за да „подкрепят протеста срещу още един монополист – Здравната каса“.

Миналата седмица БЛС поиска оставката на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и на Надзорния съвет на Касата заради наложения лимит на медицинските дейности. За оставката на д-р Цеков настояха също така лекарите от болница „Пирогов“. По думите им според правила за обема на дейностите и разходите на лечебните заведения, приет от Надзорния съвет на НЗОК на 14 януари, приемът и лечението на болни в „Пирогов“ е трябвало да спре на 20 февруари.

Сигнали за проблеми заради лимита на клиничните пътеки изпратиха и други болници от София и Бургас. Здравният министър в оставка Десислава Атанасова обяви, че застава зад болниците и настоя управителят на Здравната каса да намери изход от положението.

Причината за възникналия проблем е в по-големия брой софийски болници, подписали договори с Касата, заяви в неделя д-р Пламен Цеков. По думите му до сряда ще бъде изплатено дължимото на лечебните заведения за януари, като проблем ще бъде само болница „Пирогов“. Цеков посочи, че ще се срещне с управата на болницата, за да обсъдят бюджета на лечебното заведение.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews