Шефът на НЗОК: Ще дадем още пари на болниците според броя на пациентите

Вероника Шербанова 25 февруари 2013 в 15:32 1808 2

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

Парите, които болниците получават в момента, не е окончателния им бюджет. Окончателният размер на средствата, които ще им бъдат изплатени, ще зависи от броя на пациентите.

Това заяви пред БНТ управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков по повод недоволството на Българския лекарски съюз и болници в София и страната от лимита на клиничните пътеки. 

Години наред лечебните заведения искаха да бъдат премахнати ограниченията за броя на пациентите по дадена клинична пътека. Лимитите отпаднаха миналата година, сега работим по отворена методика, обясни Цеков.

В момента са заложени определени обеми, но те не са окончателни и задължителни. Това е само база, като за 2013 г. тя е като тази от миналата година – 1,1 млрд. лева, посочи той. По думите му Касата щяла да изпрати на болниците допълнителни средства в течение на годината, като точните суми ще са в зависимост от броя на пациентите, избрали да се лекуват в конкретното лечебно заведение.

Формирали сме резерв от 10% от бюджета на Здравната каса. Парите ги има, обемите ги има, но ние няма как да ги разпределим първоначално, добави Цеков.

Той обясни, че в Касата се прави анализ, който се сравнява с миналогодишния. „До момента анализът е идентичен с разлика от 10%, които трябва да бъдат заделени в големия резерв“, каза управителят на НЗОК.    

Миналата седмица БЛС и лекарите от "Пирогов" поискаха оставката на д-р Пламен Цеков заради приетия от Касата прогнозен обем на медицинските дейности. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!