Заплатите на полицаите могат да се увеличат най-много със 7 %

Вероника Шербанова 21 септември 2012 в 16:12 2120 2

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС

Заплатите на полицаите могат да се повишат, но с 5-7%.

Това заяви днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него исканията на служителите от МВР за увеличение на заплатите им с 25% са „нереалистични“.

Цветанов обясни, че от един месец насам води разговори с министъра на финансите Симеон Дянков. По думите му може да се очаква увеличение на заплатите на полицаите, но допълнителните средства трябвало да дойдат от вътрешни компенсаторни механизми.

В писмо вътрешният министър Дянков предложил сделка: по-високи заплати с 11.7%, ако служителите на МВР се откажат от привилегиите си, сред които са повече дни платен годишен отпуск – 52 работни дни, и обезщетение в размер на 20 заплати при пенсиониране.

По този въпрос Цветанов е категоричен, че привилегиите на служителите на МВР ще останат. „Тези социални придобивки са утвърдени с години както от обществото, така и от политиците в българския парламент. Смятам, че трябва да отдадем заслуженото на полицейските служители за това, че те 24 часа са на разположение на обществото и когато един човек изпълнява стриктно своите задължения, той се нуждае от този компенсаторен механизъм, който дава законодателната база“, заяви вътрешният министър.

В същото време стана ясно, че полицаите ще излязат на протест заради отказа на финансовия министър Симеон Дянков да увеличи заплатите им с исканите от тях 25%. Стачните действия са предвидени за 23 и 24 септември – неделя и понеделник.

Увеличават заплатите и на военните

Смятам, че до края на месеца ще постигнем консенсус и ще има определен процент на увеличаване на възнагражденията на военнослужещите, но какъв ще е той, ще се реши при обсъждането на бюджета, заяви пред журналисти в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.

„Все повече в резултат на неформалните разговори, които имаме с Министерството на финансите, и лично аз с министър Дянков, постигаме постепенно сближаване на позициите.

Най-напред по един основен въпрос – що е то привилегии, що е то компенсация. Признаваме, че има само една привилегия, която не е характерна за армиите от страните-членки на НАТО и ЕС, в много малко изключения това съществува, а именно, че военнослужещи и други социални групи имат право да се пенсионират само на основание на осигурителен стаж, без да има възраст, за да получат пенсия. Това е единствената привилегия, за която сме съгласни с Министерството на финансите, че е привилегия. Всичко останало е компенсация в паричен вид на нарушаване на обикновените условия за служба и труд и също така за компенсиране на доброволния отказ от граждански права, ставайки военнослужещ”, обясни военният министър пред "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!