Дянков търгува заплати срещу привилегии с военни и полицаи

Елица Мартинова 20 септември 2012 в 14:51 2058 0

Д-р Тренчев твърди, че Дянков умишлено е заблудил членовете на правителството. Снимка: БГНЕС
Д-р Тренчев твърди, че Дянков умишлено е заблудил членовете на правителството. Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков е поискал полицаите, военните и служителите на ДАНС да се откажат от привилегиите си, ако искат заплатите им да бъдат увеличени.

Това става ясно от писма на вицепремиера до вътрешния министър Цветан Цветанов, до военния Аню Ангелов и шефа на ДАНС Константин Казаков, цитирани от Mediapool.

При отказ от привилегии служителите на МВР могат да получат 11.7% увеличение на заплатите си. Това се равнява на 117 лв. средно. На МО и ДАНС се обещават средно по 5.8% и 12% пов-високи заплати.

Изразени в цифри, процентите при МО и ДАНС биха били равни на 57 и 238 лв.

В замяна на по-големия месечен доходи отпуските и обезщетенията на служителите от трите ведомства ще трябва да се приравнят с тези на останалите държавни служители.

В МВР и ДАНС максиманият платен отпуск е 52 дни, а в МО – 40 дни. При останалите държавни служители те са в размер на 32 дни.

Обезщетенията в МО и МВР са в размер на до 20 работни заплати, а в ДАНС – до 15.

За редовия държавен служител компенсациите са до 10 месечни работни заплати.

„В случай на приравняване на платения годишен отпуск и на обезщетенията при пенсиониране на държавните служители в системата на МВР и ДАНС и на военнослужещите в МО с тези на държавните служители по Закона за държавния служител, би могло средната месечна брутна заплата да бъде увеличена за сметка на съкращаването на персонала и реализираната годишна икономия на средствата за заплати и обезщетения“, гласи предложението на Симеон Дянков.

В началото на септември министър Аню Ангелов поиска увеличение на заплатите на военнослужещите. Едновременно с това той определи като „неоснователни“ исканията за отнемане на привилегиите на служителите в МО.

Вътрешният министър Цветан Цветанов все още не е взел отношение в публичния диспут около увеличенията на доходите в МВР. По въпроса със заплатите мълчи и шефът на ДАНС Константин Казаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови