НЗОК остави Диана Борлакова без лечение

Вероника Шербанова 23 септември 2013 в 15:43 4085 6

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на НЗОК не прие предложението за включване на рака на гърдата към диагнозите, за които от Касата се отпуска безплатно лекарството "Афинитор". За това съобщиха от Здравната каса след края на заседанието.

Предложението беше направено, след като Диана Борлакова изпрати до медиите писмо, в което разказа за борбата си с рака на гърдата и невъзможността да получи безплатно лекарство, което се отпуска от касата за два вида рак, но не и за рак на гърдата. Писмото на Борлакова беше публикувано и в OFFNews.

Причината НЗОК да не включи рака на гърдата към диагнозите, за които се отпуска "Афинитор", е липсата на средства, обясниха от Касата.

"Поради формиран сериозен дефицит в бюджета на НЗОК Надзорният съвет не прие предложението през тази година да бъде включен допълнителен лекарствен продукт за диагнозата „Злокачествено новообразувание на млечната жлеза“, посочиха те.

Според решението на Надзорния съвет разрешение на проблема ще се търси при преговорите за Националния рамков договор за 2014 г. 

Ако диагнозата беше допълнена, от безплатното лекарство можеха да се възползват общо 50 души, за които заплащането на лечението е невъзможно. Сумата за лечението им възлиза на 730 000 лева до края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!