Сидеров и Московски на крачка от бой в пленарната зала

OFFNews 31 май 2013 в 10:54 19725 28

Волен Сидеров и Ивайло Московски на крачка от бой в пленарната зала на парламента в началото на мандата. Снимка: БГНЕС
Волен Сидеров и Ивайло Московски на крачка от бой в пленарната зала на парламента в началото на мандата. Снимка: БГНЕС

Бившият транспортен министър Ивайло Московски и лидерът на "Атака" Волен Сидеров бяха на крачка от сбиване в пленарна зала по време на обсъждането на структурните промени в ДАНС.

Повод за напрежението между двамата станаха дебатите по закриването на ГДБОП и преминаването на дирекцията в структурите на ДАНС.

След изказване на Веселин Вучков от ГЕРБ, според когото предлаганите изменения ще родят "ведомствен Франкенщайн", лидерът на националистите взе думата.

"Вие нямате никакво право да говорите за полицейщина и да се изказвате по тази тема, защото за нея сте виновни лично вие и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който ме гледа изпод вежди сега. Сега вие много ясно показахте, че не сте бил никакъв деполитизиран вътрешен министър, а сте просто придатък на ГЕРБ", каза от трибуната Сидеров.

На път към мястото си в залата Сидеров и Московски си размениха реплики, след които тръгнаха застрашително един към друг.

Вероятно щеше да се стигне до физическа саморазправа в пленарна зала, ако между двамата не бяха застанали техни колеги от ГЕРБ и "Атака", които предотвратиха сблъсъка.

Зам.-председателят на НС Мая Манолова призова народните представители "да сдържат нервите си, защото това е пленарна зала и тук трябва да се върши работа".

Пред журналистите в кулоарите Сидеров обясни, че бившият транспортен министър го е провокирал с подигравки.

"Докато аз говорих от парламентарната трибуна, той се смееше на глас, подвикваше и аз го питах какъв му е проблемът, при което той ме подкани да излезем навън, явно, за да се бием. Този човек е бил министър, ако така ги е решавал нещата в министерството, пази Боже България”. Явно много ги е яд, че им казах стоп по пътя към властта. Напрежението е от страна на ГЕРБ. Всяко мое излизане на трибуната се посреща с викове, с хулигански подвиквания. Тон им дава Красимир Велчев, който го играе отговорник на групата. Непрекъснато чуваме просташки подвиквания дори от жени – депутатки от ГЕРБ”, подчерта Сидеров.

Ивайло Московски пък обясни, че лидерът на "Атака" го е нарекъл "мангал мръсен".

Това не е първата провокация, в която участват националистите. Вчера те се бяха събрали пред стаята на ГЕРБ и подвикваха "Горчиво, горчиво" на събралите се за среща Бойко Борисов и председателят на РЗС Яне Янев. Националистите подхвърляха подмятания и въпроси от рода на: "Кой е мъжът във вашата връзка", "Кой ще сваля жартиерите на другия".

Позиция по конфликта взе и лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов. Той коментира, че е предупредил Московски да се въздържа, защото пленарната зала не е място за побой.

"Извиках Московски да го предупредя, по-добре той да понесе някой и друг шамар, отколкото да правим такова нещо в парламента. Това, което Московски ми каза, че му е казал Волен Сидеров, е доста скандално. Той го прави от няколко дни. Вчера провеждахме консултация, за да подкрепим подписката на Яне Янев за тримата депутати, избрани от ДПС в София. Цялата му група дойде, скупчи се пред нашата стая, подвикваше какво ли не и търсеха провокация. Иначе как да ги забележат? Във всичките си изказвания те подкрепят БСП и ДПС – безусловно, във всичко", бе позицията на Борисов. Той подчерта, че стратегията на ГЕРБ срещу провокациите ще бъде: Да не им обръщам внимание. Дано не се правят такива неща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!