Депутатите привикаха премиера и шефа на ДАНС за дебатите по закриването на ГДБОП

Елица Мартинова 31 май 2013 в 09:41 2499 1

ГДБОП
ГДБОП

Първа точка от пленарната програма на депутатите за петък е първо четене на законопроекта за структурните промени, които предвиждат закриване на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и преминаването й към структурите на Държавна агенция "Национална сигурност".

По предложение на Красимир Ципов от ГЕРБ депутатите поканиха на дебатите премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Зинаида Златанова. Парламентът гласува да задължи с присъствие и временния ръководител на ДАНС Владимир Писанчев. Според регламента Орешарски и Златанова имат право да не се съобразят с поканата на парламента, но Писанчев е задължен да се яви в пленарна зала.

Законопроектът за структурните промени е внесен в парламента от председателя на КБ Сергей Станишев, председателя на ДПС Лютви Местан, Михаил Миков (КБ) и Христо Бисеров (КБ).

"След идването на партия ГЕРБ на власт първата им законодателна стъпка, която предприеха, беше да отнемат правомощията на Агенцията и да я превърнат в придатък към неограничената власт на силовия вицепремиер. Управляващата партия превърна концентрацията на власт в своя основна политическа и управленска философия. За кратко време бяха извършени законодателни промени както в Закона за ДАНС, така и в Закона за МВР, Закона за СРС-тата, Закона за Електронните съобщения, Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс. В рамките на непълния управленски мандат тези закони бяха променени над 60 пъти. Всяка нова промяна водеше до още по-голяма концентрация. В крайна сметка злоупотребата с власт за обслужване на незаконни политически и бизнес интереси се превърна в ежедневна практика и държавна политика", представи мотивите за предложението си един от вносителите Сергей Станишев.

Ако законът бъде приет, в бъдеще парламентът ще избира директорa на ДАНС. Досега той се назначаваше с указ на президента. Агентите от ДАНС ще имат разследващи функции, както и право да извършват арести, претърсвания и изземвания. Те ще си запазят правото да използват специални разузнавателни средства. В момента агенцията има само аналитични функции – събира и обработва данни от проверки, свързани със сигурността на страната.

Предложението на КБ и ДПС срещна неодобрението на ГЕРБ. Според бившия зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков измененията ще родят "ведомствен Франкенщайн, който ще се изплъзне от контрола на тези, които го създават".

"Предлаганите от вас експресни промени напомнят греховното раждане на ДАНС през 2008 г., когато предложението бе внесено зад гърба на вътрешния министър. Не може една разузнавателна служба да има полицейски правомощия - като арест, обиск и отнемане на собственост", категоричен бе Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови