ВСС прие оставката на Кокинов

Юлиан Христов 29 април 2013 в 15:35 1272 3

Николай Кокинов, снимка :БГНЕС
Николай Кокинов, снимка :БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани Николай Кокинов от поста му градски прокурор на София.

Заседанието беше свикано спешно от правосъдния министър Драгомир Йорданов, след като няколко от членовете на Съвета призоваха той да излезе със становище по скандалните записи от петък с участието на Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Кокинов.

В заседанието участваха 16 от общо 25 членове на Съвета.

ВСС одобри единодушно молбата за освобождаването на Кокинов, който я депозира миналата седмица. Гласуването на оставката  му беше тайно, като тя беше одобрена със 16 гласа "за".

Магистратите разглеждат и втората молба - за освобождаване от длъжността прокурор.

В понеделник стана ясно, че на 13-и май Кокинов ще трябва да се яви пред Етичната комисия във връзка с очакваното решение дали срещу него ще бъде образувано дисциплинарно производство за уронване престижа на съдебната власт. Дотогава от Етичната комисия очакват от ВКП да предостави всички документи, свързани със случая. Според информация на БНР, част от тези документи трябва да бъдат и разпитите на участниците в разговора.

Борисов, Кокинов и Найденов ще бъдат разпитани след празниците за това дали по време на срещата си в Банкя на 15-и април сутринта са говорили за разследването срещу Мирослав Найденов.

Предстои ВСС да определи временно изпълняващ длъжността градски прокурор на София. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!