Временно отложиха отсичането на 200-годишен чинар в Овча купел

03 февруари 2013 в 12:00 2762 4

Протест срещу отсичането на вековен чинар в Овча купел
Протест срещу отсичането на вековен чинар в Овча купел

Гражданският протест, който бе организиран днес срещу намеренията да бъде отсечен 200-годишен чинар в столичния ж.к. "Овча купел", предотврати отсичането на дървото. 

Намеренията за премахването му обаче остават. Чинарът няма да бъде отсечен днес, каза пред Агенция „Фокус” кметът на столичния район „Витоша” - Стойчо Дуков.

Той обясни, че временно са спрени всякакви действия по застрояването на мястото, на което трябва да бъде издигнат хипермаркет. "В понеделник или вторник ще се съберат експертите на дирекция „Зелена система”, екологът на район „Витоша” и представители на Комисията по опазване на околната среда към Общинския съвет и ще решат дали има вариант, при който може да се запази дървото”, каза Дуков. 

Експертите трябва да дадат отговор на въпроса дали дървото наистина е 200-годишен чинар.

„Ще направим пълна оценка на растителността и ще преценим, ако има вековни дървета, какво може да се направи в този случай”, каза кметът на район „Витоша”. Той посочи, че разрешението за строеж на мястото на вековното дърво е дадено по преценка на еколога на района. Дуков подчерта, че експерти ще преценят дали наистина става дума за вековни дървета. Дотогава изпълнението на решението е спряно.

За този частен имот има издадено разрешително за строеж, което е окончателен административен акт и може да бъде отменено само със съдебно решение, отбеляза Дуков. „От наша страна сме готови да предприемем всички действия – ако наистина дървото се окаже вековно, да търсим вариант и да разговаряме с инвеститорите там, за да се опитаме да го запазим”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови