Столичани бранят вековни дървета от сеч

Последна промяна на 03 февруари 2013 в 09:30 3208 9

Протест срещу отсичането на вековен чинар в Овча купел
Протест срещу отсичането на вековен чинар в Овча купел

Вековен чинар ще бъде отсечен тази сутрин в квартал „Овча купел” в София заради строеж.

Граждани се организират в социалните мрежи, за да попречат на отсичането. Чинарът е на над 200 години и се намира на ул. „Тодор Каблешков" до Боянската река, в непосредствена близост до 2-ро СОУ „Емилиян Станев".

Освен чинарът ще бъдат отсечени още две вековни дървета. Разрешението за сечта е дадено, тъй като е предвидено на мястото да се построи голям супермаркет, пишат създателите на Фейсбук-групата за защита на чинара.

"Моля за съдействие! Не искаме пари!!! Искаме съзнание! Искаме да опазим двестагодишен чинар от посегателството на общинските власти! Чинарът е представител на защитените видове в България”, призовават във Фейсбук-групата за защита на чинара.

Сечта е предвидена за тази сутрин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2013 в 12:06

Мястото е закупено от " Кауфланд", изобщо предлагам София да бъде прекръстена в "КАУФЛАНДИЯ"! Просто неостана квартал, в който да няма поне три-четри магазина на тази търговска верига! Малко след моста на реката е пазар "Борово", на бул." Братя Бъкстон" са разположени магазини на "Фантастико", а на самата спирка на" Овча купел" -магазин на "345"! Всички тези магазини са за хранителни стоки ! Е... Кой ще купува ? Ами, че то не останаха месни жители в района! За да се продаде това място бяха унищожени завод " Пролетарии" , а по късно и рекламната семейната фирма на Димитър Ламбов, който само преди няколко дни бе награден посмъртно от Президента с орден "За храброст - първа степен"! Оставете чинарите , унищожават се хора и техния бизнес!

03.02 2013 в 10:45

Много вожд, малко индианец.
Съфорумец, дефицит на какви магазини изпитваш? Остана ли нещо което да не се продава на няколко места в радиус 500 - 800 метра от леглото ти? Включително бяла и черна техника, автомобили едва ли не.
В добавка - всеки по-голям магазин затваря работни места, защото унищожава дребен семеен бизнес, който естествено е по-екстензивен.

03.02 2013 в 10:40

Пропусна проститутките ;)

03.02 2013 в 10:38

1. Чинарът е защитен растителен вид, вписан в Червената книга на Б.
2. Отсичането на каквото и да е вековно дърво, което е над определена възраст (не помня точно колко, но определено е далеч под 200 г.) е забранено. А в конкретния случай става дума за отсичането на 3 вековни дървета.


П.П.: С отварянето само на една лаборатория за производство на наркотици се отварят няколко хиляди нови работни места (производство, разпространение ... ). По твоята "логика", дай да отворим и нарко лаборатори, какво като е незазконно - важното е, че ще нахраним хората.

П.П. 2 : "Не режи клона на който стоиш!"

03.02 2013 в 10:32

А какви ще са работните места, 3 чистачки, 5 продавачки и всичките са общи работници? Поне дърво да има на което човек може да свърже единия край на кабела, а другия, около врата.

03.02 2013 в 10:16

За голям супермаркет може, за завод не може. Голям супермаскарлък.

03.02 2013 в 10:00

На мястото на всяко дърво - супермаркет!
"Поминъкът какво е? Да има възможност за туризъм, да направят хотели и в хотелите да работят готвачи, охрана, сервитьори, чистачи от цялата страна."
Само така ще се оправим!

03.02 2013 в 09:40

Точно така - вместо нови работни места си искат стария кютюк!

03.02 2013 в 09:40

Къв супермаркет!?! То останаа ли нормални хора в тази държава!!! Имаме магазини вече - по един на глава от населението!... Срамота, срамота... Направо оставка трябва за този, дето го е издал това разрешение разбрал-неразбрал...

И стига с тая тъпа търговия!!! То хора не останаха...