Връщат Коня пред парламента

Нели Чолашка 21 ноември 2012 в 11:25 3107 2

Монтажа на паметника на Цар Освободител. Снимка: Сергей Антонов
Монтажа на паметника на Цар Освободител. Снимка: Сергей Антонов

Започна монтажът на най-долната част от паметника на Цар Освободител пред парламента в София.

В момента се монтират фигурите на граф Николай Игнатиев и княз Николай Николаевич в носещата колона на паметника, каза за OFFNews.bg скулпторът Марин Марков, който реставрира монумента.

Целият паметник ще бъде възстановен до края на годината. След монтирането на релефните фигури в основата на монумента ще бъдат качени гранитни блокове.

Новите крака на коня на цар Александър  ІІ са готови, каза още Марков.

Реставрацията на паметника, която се финансира изцяло от руската фондация "Поколение" с 1.2 млн. лв., не мина без скандал.

Скулпторът проф. Велислав Минеков обяви на пресконференция на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", че реставрацията на паметника струва реално 100-150 хил. лв. и близо 1 млн. лв. ще бъдат откраднати.

Той определи реставрацията като “вандализъм”, за който обвини министъра на културата Вежди Рашидов. Възстановяването трябвало да се прави в специални лаборатории, а "не на двора, между камъните". Паметникът бил захвърлен сред боклуци в столичния квартал “Требич” и по него не се работело.

Проверка на място на екип на OFFNews показа, че теренът в “Требич” е леярната на скулптора Марин Марков, на когото бе възложена реставрацията на паметника. Там той почиства монумента и изгражда нова конструкция от неръждаема стомана и нови крака на коня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!