1.2 млн. лв. не стигат за нови крака на Коня

Нели Чолашка 09 октомври 2012 в 13:43 3258 2

Паметникът е в работилницата на скулптора Марин Марков. Снимка:Сергей Антонов
Паметникът е в работилницата на скулптора Марин Марков. Снимка:Сергей Антонов

1.2 млн. лв. е платила руската фондация "Поколение" за реставрацията на паметника на Цар освободител, но те вероятно няма да стигнат, призна днес председателят на камарата на строителите в България Светослав Глосов. 

През камарата минава финансирането на ремонта на монумента, което се финансира от неправителствена руска организация.

Скулпторът проф. Велислав Минеков повтори днес в интервю за bTV тезата, развита на пресконференция на партията на Меглена Кунева в неделя, че реставрацията на паметника струва около 100-150 хил. лв. и на практика близо 1 млн. лв. ще бъдат откраднати.

Той определи реставрацията като "вандализъм" и обвини министърът на културата Вежди Рашидов затова. По думите му тя трябва да се прави в специални лаборатории, а не на двора, между камъните. Скулпторът настоява да знае името на учения от БАН, позволил рязането на краката на паметника с ъглошлайф. 

Минеков обяви в неделя, че паметникът е захвърлен сред боклуци в столичния квартал "Требич" и по него не се работи. По-късно се оказа, че теренът в "Требич" е леярната на скулптора Марин Марков, на който е възложена реставрацията на паметника. Той почиства монумента, изгражда нова конструкция от неръждаема стомана и нови крака на коня.

От строителната камара обясниха, че експерти от Русия инспектирали редовно работата по реставрацията и се очаква следващото посещение да е на 15 октомври. Един частник няма да си даде парите без да знае за какво отиват, категоричен е Глосов.

Фондацията избра да финансира ремонта на Цар Освободител чрез неправителствена организация (Камарата на строителите в България), а не чрез държавата или общината именно, за да не се политизира въпросът, но това се случи, коментира още председателят на строителната камара.

Главният архитект на София Петър Диков съзря проблем единствено в охраната на разглобения монумент. Той даде за пример паметника пред НДК, от който са рязани с флекс и откраднати тежки метални конструкции.

Имаме охрана и досега нищо не е изчезвало от леярната, коментира Марин Марков. Поели сме ангажимента за паметника и ако трябва ще сложим и полицай в будка да го пази, каза изпълнителния директор на строителната камара Иван Бойков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!