Свалиха Коня пред парламента (снимки)

Нели Чолашка 05 септември 2012 в 16:50 7229 5

Вдигат с кран паметника на Цар Освободител. Снимка:  Сергей Антонов
Вдигат с кран паметника на Цар Освободител. Снимка: Сергей Антонов

След демонтажа на част от рушащия се паметник пред НДК "13 века България" свалиха и паметника на Цар Освободител, известен като Коня на пл. "Народно събрание".

Фигурата на руския император Александър ІІ върху кон обаче ще бъде върната на мястото й, след като бъде почистена и реставрирана. 

Демонтажът и реставрацията се финансират от руска неправителствена организация. По предварителни изчисления реставрацията ще струва над 1 млн. лв.

Целта е паметникът да е почистен, възстановен и поставен отново до 3 март 2013 г., когато ще се честват 135 години от Освобождението на България от османско владичество.

При демонтажа се оказа, че и паметникът на Цар Освободител е станал опасен за преминаващите на близо, защото краката на коня били напукани. Най-вероятно те ще бъдат подменени.

Паметникът е дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки и официално е открит през 1907 г.  Изпълнението му е възложено на Дзоки, след като той печели конкурс, обявен в края на 19 век по инициатива на Върховния поборническо-опълченски комитет.

Монументът представлява 4,5-метрова конна фигура на Александър II, изработена от бронз, положена върху постамент от черен полиран гранит. Общата височина на паметнико е 12 метра.

В носещата колона има релефни потрети на над 30 военачалници, държавници и общественици, сред които генерал Михаил Скобелев, генерал Йосиф Гурко, граф Николай Игнатиев, княз Николай Николаевич старши.

Има и релефи, които изобразяват ключови събития като битката при Стара Загора, подписването на Санстефанския мирен договор и свикването на Учредителното събрание.

Първият ремонт на паметника е правен през 1937 година, когато се появили пукнатини на краката на коня, предизвикани от некачествена сплав. Ремонт е правен и 1944 година, тъй като бомба е паднала върху хотела до паметника.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови