Водят Ахмед Доган принудително в съда за делото срещу Енимехмедов

14 август 2013 в 10:45 2771 6

Октай Енимехмедов. Снимка: Сергей Антонов
Октай Енимехмедов. Снимка: Сергей Антонов

Софийският градски съд (СГС) не даде ход на делото срещу Октай Енимехмедов, защото почетният председател на ДПС Ахмед Доган не се яви. Съдът постанови Доган да бъде доведен принудително на следващото заседание.

Доган е получил чрез охраната си призовка за днешното заседание на 9 август. От тази дата започват да текат и седемте дни, в които той може да подаде молба да бъде конституиран като граждански ищец или частен обвинител, тъй като е пострадал при инцидента. До този момент такава молба не е постъпила, а срокът все още не е изтекъл. И за да не бъдат нарушени правата му, делото му беше отложено за 24 септември, когато почетният председател на ДПС ще бъде доведен принудително.

Октай Енимехмедов е обвинен в опит за убийството на Доган, след като на 19 януари насочи газов пистолет в главата на Доган, който в този момент четеше речта си от трибуната на националната конференция на ДПС. Енимехмедов може да лежи 10 до 20 години в затвора, ако бъде осъден.

Обвинението твърди, че деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини – трикратно засичане на пистолета.

След нападението делегати повалиха и окървавиха от бой Енимехмедов пред погледите на всички и камерите на журналистите. Биячите на Енимехмедов обаче не са подведени под отговорност.

Съдът насрочи новото заседание за 24 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови