Октай Енимехмедов може да лежи 20 г. в затвора за нападението над Доган

14 август 2013 в 08:25 2875 1

Покушението срещу Ахмед Доган на конференцията на ДПС. Снимка: БГНЕС
Покушението срещу Ахмед Доган на конференцията на ДПС. Снимка: БГНЕС

Започва делото срещу Октай Енимехмедов. 25-годишният студент в УАСГ насочи пистолет в лицето на Ахмед Доган, докато почетния вече председател на ДПС четеше речта си на 19 януари по време на националната конференция на партията.

Обвинението е за опит за умишлено убийство на лидера на ДПС (по чл. 116 ал.1 т.1 и т.9 НК, във вр. с чл. 115, във вр. с чл. 18 ал.2, във вр. с ал.1 НК). Енимехмедов може да лежи 10 до 20 г. в затвора.

Досъдебното производство, водено срещу Енимехмедов е за престъпления по чл. 325 ал.2 НК (хулиганство) и по чл. 144 ал.3 НК (закана с убийство). Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи че е извършен опит за убийство, а не закана.

Енимехмедов е обвинен за това, че е направил опит умишлено да умъртви Ахмед Доган – представител на обществеността, председател на ПП ДПС при изпълнение на функцията му.

Енимехмедов се е опитал три пъти да произведе изстрели с газов пистолет към главата на Доган.

Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини – трикратно засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Карадайъ.

Заседанието ще започне в 10.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!