Прокуратурата внесе делото срещу Октай в съда

09 юли 2013 в 14:50 2130 1

Октай Енимехмедов. Снимка: Сергей Антонов
Октай Енимехмедов. Снимка: Сергей Антонов

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт срещу Октай Енимехмедов. 

Той е обвинен в това, че на 19 януари е направил опит да убие лидера на ДПС Ахмед Доган, докато той представяше доклада си по време на VIII-та Национална конференция на ДПС. 

Енимехмедов три пъти се опитал да произведе изстрели, като насочил газовия си пистолет на близко разстояние до главата на Доган, с което се доказва предварителното планиране на деянието. Атентатът бил осуетен от трите засечки на пистолета.   

Октай ще отговаря в съда и по второ обвинение - за това, че е извършил непристойни действия като по този начин грубо е нарушил обществения ред и е изразил явно неуважение към обществото. "При провеждане на VIII-та Национална конференция на ПП ”ДПС” Енимехмедов се качил на представителната трибуна и прекъснал представянето на доклада на Председателя на ПП ”ДПС” от Ахмед Доган, демонстративно насочвайки три пъти газов пистолет към главата на г-н Доган. Деянието се отличава с изключителна дързост, тъй като е извършено по време на провеждане на регламентирано, обществено мероприятие, в присъствие на официални лица, делегати, гости и отразено от средствата за масово осведомяване - престъпление по чл. 325 ал.2 вр. ал.1 НК", съобщават от Прокуратурата.

Максималното наказание, което грози Октай, е затвор от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

В ход все още е разследването, което трябва да установи хората, нанесли побой над Октай, след като той направи опита за атентат. Тогава мъжът беше повален от делегати на ДПС и пребит от тях с ритници и юмруци. Районната прокуратура в София все още не е повдигнала обвинения и още няма установен извършител. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови