Вежди: Не отговарям за паметника на Цар Освободител

Нели Чолашка 02 ноември 2012 в 13:29 2408 0

Реставрацията на Цар Освободител в леярната на скулптора Марин Марков. Снимка: Сергей Антонов
Реставрацията на Цар Освободител в леярната на скулптора Марин Марков. Снимка: Сергей Антонов

Министерството на културата нито е собственик, нито отговаря за реставрацията на паметника на Цар Освободител, обяви министърът на културата Вежди Рашидов на парламентарния контрол.

Синият депутат Михаил Михайлов и Антон Кутев от БСП го питаха дали има проект за реставрацията на паметника и защо не е направена обществена поръчка за избора на реставратор.

Проект за реставрация има от 2007 г., изготвен от тогавашния Национален институт за паметниците на културата, по време на вашето управление, г-н Кутев, отговори Рашидов.

Той напомни, че монументът е собственост на Столичната община, а реставрацията се финансира от руската фондация "Поколение" чрез камарата на строителите в България.

Скандалът около реставрацията на паметника се развихри след изявление на скулптора проф. Велислав Минеков, който обяви преди месец, че реставрацията на паметника струва около 100-150 хил. лв. и на практика близо 1 млн. лв. ще бъдат откраднати.

Той определи реставрацията като “вандализъм” и обвини министърът на културата Вежди Рашидов затова. По думите му тя трябва да се прави в специални лаборатории, а не на двора, между камъните. Скулпторът настоява да знае името на учения от БАН, позволил рязането на краката на паметника с ъглошлайф. 

Минеков обяви, че паметникът е захвърлен сред боклуци в столичния квартал “Требич” и по него не се работи. По-късно се оказа, че теренът в “Требич” е леярната на скулптора Марин Марков, на който е възложена реставрацията на паметника. Той почиства монумента, изгражда нова конструкция от неръждаема стомана и нови крака на коня.

Потърсен за коментар от OFFNews.bg днес скулпторът Марков каза, че са му забранили да дава интервюта, но уточни, че се очаква да кроя на годината паметникът да е готов.

"Изпадаме в някаква публична истерия. Това дето един човек върви по всички медиите и плаче. Недейте, не е професионално", обяви днес Вежди Рашидов.

Той обясни на депутатите, че леярните по цял свят изглеждат като тази в Требич и това е най-добрата леярна в България. Той цитира Сезар: "Дайте ми боклук, да направя съвършената естетика".

"Не смятайте, че се работи безотговорно. Безотговорно щеше да е, ако продължим да държим пропуканата конструкция - ще падне, ще убием едно дете, тогава какво правим", коментира още Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови