Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Великобритания няма да налага визи за българи и румънци

23 октомври 2012 в 12:31 3297 0

Джонатан Алън, Снимка: Facebook
Джонатан Алън, Снимка: Facebook

Не се предвиждат нови ограничения за българските работници на трудовия пазар в Обединеното кралство, съобщи британският посланик у нас Джонатан Алън за „Капитал Daily”.

Коментарът му бе по повод твърдение на „Sunday Times” от началото на месеца. На 7 октомври вестникът се позова на интервю с вътрешния министър Тереза Мей и съобщи, че Великобритания обмисля въвеждане на визи за българи и румънци.

„Не знам защо някой се опасява от удължаване на срока. Законите са ясни, дерогацията изтича на 31 декември 2013 г., което означава, че след 14 месеца ограниченията отпадат и българските и румънските работници ще бъдат добре дошли да търсят работно място в Обединеното кралство“, посочва Алън.

Той допълва още, че спекулации по темата са възникнали, след като една от партиите в управляващата коалиция е предложила нови визови режими за българи и румънци.

Според посланика се отчита затопляне в бизнес отношенията между България и Великобритания.

„Смятам, че компаниите, които идват тук, са позитивно настроени. Тези, които са тук от по-дълго време, коментират, че ситуацията се подобрява, корупцията намалява на бизнес ниво. Най-новият доклад на Центъра за изследване на демокрацията посочва, че нивото на бизнес корупция е на едно от най-ниските си равнища“, посочва Джонатан Алън.

Той изтъква обаче, че „съдебната система все още не е това, което може и трябва да бъде“. Алън споделя още, че британските компании се оплакват от съдебните решения, които се взимат бавно, а последващите обжалвания допълнително утежняват процеса.

"Главната загриженост на инвеститорите е, че има натрупани твърде много примери за болезнен опит, свързан с бавни и странни съдебни решения", категоричен е посланикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews