Англия обмисля въвеждане на визи за българи и румънци

07 октомври 2012 в 19:23 11939 8

Британският министър-председател Дейвид Камерън Снимка: EPA/БГНЕС
Британският министър-председател Дейвид Камерън Снимка: EPA/БГНЕС

Британското правителство обмисля въвеждането на визов контрол, целящ предотвратяване на наплив от имигранти от някои държави от ЕС.

Това обяви британският в. Sunday Times, който цитира външният министър Тереза Мей. Изданието твърди, че въпросните „някои държави“ са България и Румъния.

Думите й косвено потвърди и британският премиер Дейвид Камерън.

Той заяви, че Великобритания трябва да преразгледа политиката за свободно движение на хора в Европейския съюз. Камерън обоснова изказването си с факта, че повече от половината работници във фабриките, които посетил при обиколката си на Великобритания, били чужденци. В същото време имало толкова много безработни британски граждани.

Той даде да се разбере, че въпросното преразглеждане на политиката ще се отнася за Източна Европа.

Изказванията се свързват с факта, че Великобритания е длъжна да свали сегашните си ограничения за работа на българи и румънци до края на 2013 г. Има опасения от серозен наплив от имигранти след пълното отваряне на британския трудов пазар.

„Правителството проучва основания за ограничаване на свободното движение на хора из ЕС. Бихме могли да имаме изключително облекчен режим за едни държави и визи за други“, разяснява неназован източник на британския вестник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови