В района на Тополовград избухна нов пожар

Юлиан Христов 27 юли 2012 в 13:05 1485 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В района на Тополовград избухна нов пожар, съобщи БНР. Огънят е тръгнал от запалено стърнище близо до село Радовец. Пламъците са в опасна близост до населеното място. Към Радовец се насочват екипи, които участват в гасенето на горския пожар в Сакар планина.

Пожарът между общините Гълъбово и Тополовград е локализиран, но гасенето ще продължи и , днесобяви областният  управител на Стара Загора Недялко Недялков. Огънят, който избухна вчера следобед, бързо се разрасна в широколисни гори, храсти и треви. Пожарът е обхванал общо 3500 дка. Съществува реална опасност пламъците да обхванат нови територии в обедните часове. Кметът на Тополовград Златин Златинов провежда в селата Хлябово, Българска поляна и Орлов дол тренировки за евентуална евакуация. От РИОСВ замерват въздуха за опасни частици. В акцията участват общо 250 души, от които 150 военослужещи.

На мястото на пожара работят повече 4 верижни машини, които са на Мини "Марица – Изток", с които успяхме да направим просеки и локализирахме пожара. В голяма част той вече е овладян. Остава да овладеем и да започнем да гасим в светлата част на деня. Очакваме мобилна група от Старозагорския военен гарнизон. Реална опасност за хората няма. Разстоянието на огъня от населеното място е най-малко 4 километра. Това увери пред БНР областният управител на Хасково Ирена Узунова. По думите ѝ, пожарът е обхванал приблизително 3000 декара широколистна гора, храсти, треви, има и малко засегната смесена гора. 

Вятърът затрудняваше изключително много работата на пожарникарите, защото в момента, в който овладеят фронта в едната посока, той вече е открит в другата посока. През нощта този вятър затихна изцяло. Към настоящия момент няма вятър. Надяваме се да не се появи отново. Очакванията са с повишаване на температурите да има и по-голям интензитет в огнищата. Ако вятърът не се появи, надеждата е, че успехът ще е по-голям – овладяване и потушаване на пожара, каза още Узунова. 

Остава затворен пътят Голямата звезда – Главан. На мястото има локализирана техника и хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови