В Белене огорчени от въпроса за референдума

25 октомври 2012 в 12:17 2026 5

Кметът на Белене Петър Дулев СНИМКА: БГНЕС
Кметът на Белене Петър Дулев СНИМКА: БГНЕС

Хората в Белене са огорчени и възмутени от преформулирането на въпроса за националния референдум за бъдещата АЕЦ, заяви кметът на общината Петър Дулев

Вчера след няколко часа дебати парламентът прие във въпроса името "Белене" да не присъства и той ще гласи: „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”.

Кметът поясни, че като представители на местната власт, след като са получили обещание, че и при новата формулировка се подразбира построената площадка за АЕЦ край Белене, ще призоват населението да гласува на едно предстоящо допитване. Като местни общински власти няма да си позволим да организираме протестни действия, но ако Гражданският комитет, който инициира искането за референдум, реши да организира протести, ние ще ги подкрепим, допълни той.

Жалко е, че проектът АЕЦ „Белене” отново влиза в един вакуум и ще продължи да се отлага във времето, добави Петър Дулев.

На свой ред общинският съветник Красимир Тодоров - съпредседател на Гражданската инициатива „Аз не се отказвам от  АЕЦ „Белене”, а ти?” заяви, че протест ще има. Действията ни ще бъдат продиктувани не от това, че е преформулиран въпросът, който поставихме за национален референдум, а защото бе подменен вотът на над 540 000 граждани на България, заяви Тодоров, цитиран от БТА. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!