Граждани на дебата за референдума в парламента: ГЕРБ = ДИКТАТУРА

24 октомври 2012 в 14:37 2408 1

Бурен скандал избухна в пленарната зала на Народното събрание (НС) по време на 4-часовите дебати за решението за референдум за ядрената енергетика. Докато на трибуната се изказваше зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, граждани издигнаха плакати на балкона на пленарната зала, на които пишеше "780 000 излъгани", "ГЕРБ = ДИКТАТУРА", "Истината или ГЕРБ".

Червените депутати започнаха да ръкопляскат, а говорещата от трибуната в този момент Фидосова се обърна към хората на балкона с думите: "Да, уважаеми български граждани, вие сте излъгани ето от тези хора тук, отляво. Защото тези хора искат да ви манипулират и да ви лъжат", визирайки червените депутати, които се подсмихваха и продължаваха да ръкопляскат, гледайки към балкона.

В момента, в който видяха вдигнатите над главите на хората плакати, квестори, предвождани от началника си, нахлуха на балкона, започнаха да дърпат листовете с надписите от ръцете на хората и да ги късат.

На този фон Фидосова продължи да сипе обвинения към левицата, бившия премиер Сергей Станишев и решенията за АЕЦ "Белене", които били в разрез със закона.

Възрастна жена, която носеше плаката "ГЕРБ = диктатура" отказа да го предаде и се сбута с един от квесторите. Цялата сцена отново беше съпроводена от бурни аплодисменти от страна на депутатите от БСП.

Фидосова обаче продължи невъзмутимо: "Защото истината е, че г-н Станишев, вие и вашите партийни другари не искате да има референдум. Вие не искате да носите отговорност за проекта "АЕЦ "Белене", за корупционните схеми там, за това, че се провеждат обществени поръчки, без да има съответните документи и одобрение от агенцията.... Прави сте, уважаеми граждани на балкона - вие сте излъгани".

Хората, според нея, били манипулирани с подписката.

"Как ще се осигурят еднакви условия за информираност и предоставяне на становища при положение, че във въпроса остане формулировката за изграждане на АЕЦ на площадката в Белене. Как българите ще могат да видят всички споразумения", попита Фидосова.

Не е ясно как хората с плакатите са влезли в парламента и в пленарната му зала - всеки минава през стриктна проверка на входа и ако няма разрешение да влезе или съдействието на депутат за това, няма как да пробие през охраната.

„Най-вероятно става въпрос за част от инициативния комитет, който събираше подписите“, веднага подхвърлиха от ПГ на ГЕРБ.

 

Костов: 117 години ще се изплаща „Белене“

Искра Фидосова и ГЕРБ бяха подкрепени от Синята коалиция, като според лидера на ДСБ Иван Костов АЕЦ „Белене“ щяла да се изплаща цели 117 години при цена от 10 млрд. долара. Според него депутатите не можели да смятат и се наложи да им остави лист с изчисленията си, при които цената на проекта най-малко е 7.7. млрд. евро (около 10 млрд. долара), но всъщност струвала „още повече“.

 

Добрев в парламента по поръчка на Бойко

Енергийният министър се яви в парламента по поръчение на началника си - премиерът Бойко Борисов, който час преди началото му поръча да отиде и да обясни пред НС още веднъж казуса ""Белене". Министърът дойде, каза каквото му бе поръчано и си замина, което видимо изнерви червената опозиция.

"Ако бе подписан договор през 2006 г., сега държавата нямаше да губи ценни ресурси. В момента парламентът губи ценно време, защото през 2006 г. не е взето решение", бяха две от трите изречения на Добрев пред депутатите.

 

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!