Четири часа кавги оставиха референдума без "Белене"

24 октомври 2012 в 16:44 2563 3

Народно събрание. Снимка: БГНЕС
Народно събрание. Снимка: БГНЕС

След четири часа скандали и взаимни нападки депутатите решиха да се проведе референдум с въпрос, предложен от президента Росен Плевнелиев: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.

След като конкретният проект „Белене“ и респективно името "Белене" бяха изключени от въпроса по инициативата на ГЕРБ, гласуваха 113 народни представители, от които „за“ бяха 106, а „против“ – 7.

Бурният дебат в Народното събрание (НС) се превърна в поредица от скандали, като представителите на управляващите и опозицията се състезаваха в остроумие и взаимни подигравки. Наложи се, за да брани управляващите от трибуната, да излезе и лично председателят на парламента Цецка Цачева. „Не противопоставяйте пряката на представителната демокрация. Не противопоставяйте една част от българските граждани на друга част“, призова Цачева опозицията от трибуната. Тя цитира текст от Конституцията, според който никоя държавна институция не може да си присвои народния суверенитет. „Къде в закона пише, че не може, когато има подписка, да има предложение на народни представители за референдум”, попита Цачева депутатите от Коалиция за България. „Зад тези 76 депутати от ГЕРБ стоят над 1 милиона български граждани, защото за ГЕРБ на изборите са гласували 1,6 милиона граждани”, веднага изчисли Цецка Цачева.

 

Станишев: Избирателите ще гонят ГЕРБ с тояга!

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък увери, че допитването не било „утопия“, тъй като не над 500 хил., а цели 770 хил. подписа били за референдума за АЕЦ "Белене". Той отговори на депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, според когото в изказванията на Станишев „няма конкретика, а само социалистическа утопия“. „Все по-утопично става управлението на ГЕРБ. Внушавате на хората колко всичко е прекрасно и държавата просперира. Доведохте хората до просешка тояга. Хората ще ви гонят с тояга на изборите”, заяви Станишев. Той не пропусна да се похвали, че „лично“ е събирал подписи и чул „желанието на хората да бъдат попитани“.

Фидосова: Къде са 1 млрд. лв. за оборудването за „Белене“?

Искра Фидосова от ГЕРБ пък попита Сергей Станишев защо като министър-председател, без одобрен технически проект, е разрешил да се подпише допълнително споразумение за поръчка на оборудване за блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ на обща стойност над 1 млрд. лв. Фидосова попита още, защо на заседание на МС от октомври 2008 г. е решено с 300 млн. лв. да се увеличи капиталът на Националната електрическа компания (НЕК), след като не е подписан договор, а само споразумение с руската „Атомстройекспорт“ („Росатом“).

Станишев пък се оправда с това, че когато правителството взело решение за увеличаване на капитала на НЕК, това й давало възможност сама „да има по-голяма възможност за реализация на стратегически проекти”. „Никога не съм говорил за голям шлем. Всеки проект е за самия проект. Водил съм и то умело преговорите с руската страна. Сега ще видим какво ще направите по Южен поток”, контратакува бившият премиер.

Бившият министър на икономиката и енергетиката и депутат от БСП Петър Димитров пък обвини управляващите, че „се страхуват от собствения си народ“. „Вие се страхувате не от БСП, вие искате да откраднете референдума от хората. Вие искате да внушите на хората, че са некомпетентни да се изкажат по така зададения въпрос”, заяви Димитров. Според него с прекратяване на проекта „Белене” се погребвали „над 3 милиарда лева“.

Сините“: Противконституционен е!

Според представителите на Синята коалиция пък провеждането на този референдум е в противоречие със законите на страната. Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов обяви от трибуната, че „само и единствено Министерски съвет“ има право да излиза с решение дали може да изгражда ядрена централа: „В този случай не може да приложим закона за референдумите“.

Според думите му компетентността за изграждане на ядрена централа е на кабинета: „Правителството трябва да определи инвеститора, дали има пазар за произведената енергия, трябва да се произнесе за безопасността на ядрената централа“. Според думите на народния представител след „Фукушима” има директива на Европейската комисия (ЕК), според която радиоактивните отпадъци „се погребват в държавата, в която са генерирани“. „Първото правителство, което спря проекта АЕЦ „Белене”, беше правителството на Андрей Луканов, припомни Иван Иванов на „червените“. „Референдумът е безсмислен, защото няма да даде отговор на всички въпроси, които изброих. Смисълът, който търси БСП, е да се замажат следите на огромни корупционни схеми”, заяви Иванов.

 

Атака“ в свои води: Референдум и за Турция в ЕС!

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък си позволи да се отклони от темата, за да се окаже в своите води. Според лидера на националистите трябвало да се проведе не само референдум за АЕЦ „Белене“, но и за евентуалното присъединяване на Турция към Европейския съюз (ЕС). Според него народът имал право да си изкаже мнението, а след първия референдум вече щял да се чувства и по-ангажиран.

Независимият депутат и ексатакист (подготвя нова партия в партньорство с „Единна Русия“ - бел. ред.) Димитър Чукарски също се опита да увери колегите в парламента, че въпреки високите разходи, нямало лошо в провеждането на повече референдуми. „Не съм останал с впечатлението, че държавата, която провежда най-много референдуми, каквато е Швейцария, е тоталитарна. Защо възроптавате, че парламентът трябва да се произнесе?”, обърна се към парламента депутатът. Според него и едната, и другата формулировка на въпроса за референдума „води към Белене“. По думите му строенето на ядрена централа може да бъде само на площадка Белене, но не и в Козлодуй. „Само тя (площадката в Белене - ред.) е лицензирана и само там може да се пристъпи към реализирането на такъв проект”, обобщи тезата си Чукарски.

 

Референдумът тръгна, въпросите останаха

Въпреки че споровете за референдума продължиха четири часа, така и не стана ясно дали гражданите преди гласуването ще получат необходимата информация за реалните цени на конкурентните проекти за АЕЦ "Белене" и VII блок в АЕЦ "Козлодуй". Никой от излезлите на трибуната депутати не поиска управляващите да разсекретят компететните доклади на финансовия консултант, британската банка HSBC, за стойността на проекта по руската технология.

Не стана ясно и дали въпросът предполага взаимно изключване на руския проект "Белене" и френско-американския за VII блок.

Никой не обясни и какви ще са последствията от референдума - ако гражданите гласуват за развитието на ядрената енергетика в България дали ще се строят нови мощности в "Козлодуй" и паралелно с тях новата АЕЦ "Белене".  Ако пък гражданите гласуват против атомния ренесанс, дали това значи, че действащите блокове V и VI в Козлодуй ще трябва да бъдат затворени, както това се случва в Германия след катастрофата във "Фукушима".

 

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл