Уволнени служители искат оставката на плевенския кмет

Лилия Христова 04 юли 2013 в 13:54 3450 4

Кметът на Плевен проф. Димитър Стайков. Снимка: Община Плевен
Кметът на Плевен проф. Димитър Стайков. Снимка: Община Плевен

Бивши служители от общината в Плевен искат оставката на кмета на града проф. Димитър Стойков.

По думите им той "грубо погазва действащото у нас законодателство" и за последната година и половина е уволнил около 160 от общинските работници. Съкратените служители печелят дела, заведени срещу кмета и се връщат на работа, но скоро след това биват повторно освобождавани. Също така, общината дължала и хиляди левa обезщетения, които до днешна дата не е изплатила.

Един от многото примери е случаят на Мария Атанасова. "Без да извършвам закононарушения, без да имам дисциплинарни наказания, в един момент аз се оказах на улицата с 3 деца, само защото не съм член на партия ГЕРБ", обясни пред журналисти потърпевшата. "Нещата са сходни. Принципът е един и същ – подмяна на длъжностна характеристика и естествено назначаване на хора, които са от обкръжението на кмета", заяви бившият директор на Регионалния исторически музей Стефка Григорова.

До края на седмицата уволнените служители ще започнат гражданска подписка с искането на оставката на кмета. Той, от своя страна, коментира, че щял да продължи да работи за Плевен докато гражданите желаят.

От вчера вече тече подписка на жители на Плевен за отстраняване на кмета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови