Плевенчани започнаха подписка за оставката на кмета

Елица Мартинова 03 юли 2013 в 16:35 2593 7

Димитър Стойков. Снимка:  Sofia Photo Agency
Димитър Стойков. Снимка: Sofia Photo Agency

Подписка с настояване за оставката на кмета Димитър Стойков започнаха плевенчани днес. Само за два часа срещу кмета са се разписали близо 200 души.

Аргументите в подписката са, че градоначалникът нарушава Конституцията, Закона за развитие на културата и Закона за държавните служители. Инициатор на акцията е Стефка Григорова – бивш директор на Районния исторически музей (РИМ) в Плевен.

Тя разказа пред OFFNews, че след избирането си през 2011 г. Стойков започнал масово да уволнява служители, които са работили в администрацията от 10 години. По думите й на тяхно място кметът назначавал единствено хора на ГЕРБ.

Григорова разказва, че самата тя се сблъскала с некоректно отношение на кмета, след като през 2011 г., в качеството си на директор на РИМ-Плевен, публично обвинила Стойков, че не отпуска никакви средства за култура.

„След това започнаха тормоз и гонения срещу мен, получих и дисциплинарно наказание“, разказва Григорова.

През 2012 г. тя била уволнена с аргумента, че не покривала изискванията за директорския пост в музея. Григорова обаче завела дело срещу отстранението си и с решение на ВКС тя била възстановена на работното си място на 22 май 2013 г. Само ден по-късно обаче плевенчанката била повторно уволнена с мотив, че няма достатъчно квалификация. Пред OFFNews Григорова уточни, че има бакалавърска степен по „История“ и специализация по „Музеезнание“.

В началото на юни Стефка Григорова излязла с отворено писмо срещу кмета Стойков и започнала да получава обаждания от хора с подобни съдби. Тя разказа, че 58 души са се обединили и са създали Инициативен комитет, който е инициирал подписката срещу кмета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови