Увеличението на минималната заплата от 1 октомври е под въпрос

OFFNews 10 септември 2013 в 09:49 1854 7

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС
Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС

Не е ясно дали планираното увеличение на минималната работна заплата от 1 октомври ще стане факт.

В интервю за Нова телевизия социалният министър Хасан Адемов обясни, че за да има такова увеличение, трябва да бъдат взети предвид икономическите параметри в страната и това да става плавно. 

„Увеличението на минималната работна заплата от 1-ви октомври е записано в програмните документи на правителството. Ще направим всичко възможно това да се случи, но това зависи от дискусията в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ние трябва да чуем аргументите и на работодателите, и на работниците, защото държавата в този тристранен диалог е арбитър. И ако аргументите в една или друга посока надделеят, от това ще зависи решението”, обясни министърът.

Той отказа да даде конкретна дата, от която увеличението на минималната работна заплата ще стане факт.

„Минималната заплата е тази, която трябва да осигурява минимална покупателна способност. Колко и да са, дори 450 лв., каквото е обещанието за края на мандата, също ще бъдат недостатъчни", коментира Адемов. 

Няма яснота и за това дали е планирано да има коледни добавки. „Докато не приключи анализът на държавното обществено осигуряване за 9-месечието на държавата, е трудно да се даде отговор. Вероятно ще се търси възможност за намиране на тези допълнителни 35- 40 млн. лв., които могат да гарантират коледна добавка до 50 лв. на тези, които получават пенсии в размер до 200 лв., което означава, че около 800 000 пенсионери могат да се възползват от тази коледна добавка. Аз смятам, че правителството ще направи всичко възможно да гарантира тази сума, за да зарадва поне част от българските пенсионери", обясни социалният министър.

Според него първите стъпки на правителството са обнадеждаващи и оценката, която си е поставил премиерът Пламен Орешарски за първите 100 дни, е оптимална.

„Нескромно е който и да било министър да поставя сам на себе си оценки. Това е работа на българските граждани”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” социалният министър Хасан Адемов. Изказването му бе в отговор на въпрос как оценява работата си до момента като министър на труда и социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!