Министър Адемов: Не чакайте чудеса до края на годината

Елица Мартинова 05 август 2013 в 08:43 3258 9

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС
Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС

„В България не могат да се очакват чудеса до края на годината. Знам, че сигурно искате календар на успехите, при който във всяка седмица да кажем какво сме постигнали, но това е нереалистично“. Това заяви пред БНТ социалният министър Хасан Адемов.

По думите на Адемов общественото напрежение е изключително високо и кабинетът „Орешарски“ е натоварен с множество очаквания, най-вече в социалната сфера.

Според социалния министър приоритет на ведомството му ще е разкриването на нови работни места. За да се случи това, според Адемов, е необходимо да бъде подпомогнат бизнесът, защото самата държава няма как да се справи с безработицата без участието на частния сектор.

Той бе категоричен, че за 2013 г. подпомагането на бизнеса е по-важно от въпроса с покачването на минималната работна заплата.

Адемов подчерта, че актуализацията в бюджета, която парламентът гласува миналата седмица, предвижда редица социални мерки, насочени именно към преодоляването на безработицата. Сред тях са планове за справяне с рисковите групи, каквито, по думите на министъра, са безработните младежи и хората в предпенсионна възраст.

Трагедията в "Ораново"

Адемов коментира и трагедията в мина „Ораново“. Той заяви, че от 1 януари 2007 г. в рудника са извършени 37 проверки. Според министъра на концесионерите са издадени 17 акта за нарушения, равняващи се на над 33 000 лв. глоби.

Министърът заяво, че не може да знае дали трагедията в мината е била неизбежна.

Адемов категорично отказа да направи оценка на настоящия концесионер на „Ораново“ с мотива, че това не влиза в задълженията и способностите му.

Той коментира, че отрасълът в България е много опасен и се нуждае от подобрения.

„Годишните проверки, които се правят в мините, очевидно не са достатъчи. Отрасълът е изключителн рисков. Министърът, може би, трябва да събере работодателите и работниците в сектора. Истината е, че в България няма мина, в която няма нарушения, които Инспекцията по труда да не е констатирала“, констатира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!