Учителка почина от менингит, затварят детска градина

22 април 2013 в 12:41 2130 1

Детска градина. Архив: БГНЕС
Детска градина. Архив: БГНЕС

Учителка в детска градина в Разлог почина от менингит тази сутрин. Заради опасното заболяване градината е запечатана.

Починалата жена е на 54 години и работела в ЦДГ №3 "Незабравка" в града. Почувствала неразположение в четвъртък и била транспортирана до болницата в Благоевград, а по-късно била настанена във ВМА в столицата. Въпреки усилията на медиците днес починала.

Лекарите установили, че е развила най-тежката форма на менингит - Синдром на Уотърхау-Фредериксен, който протича мълниеносно. 

Детското заведение е запечатано още в неделя, когато лекарите обявили, че имат съмнения за менингит, посочи кметът на Разлог Красимир Герчев. Той е категоричен, че не бива да се създава паника и са взети всички превантивни мерки, направени са изследвания на всички деца в детската градина, взети са проби и от целия персонал.

Резултатите от изследванията на децата ще станат ясни най-късно утре, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Децата, които са били в пряк контакт с учителката, са инжектирани с гама-глобулин за повишаване на имунната им защита, допълниха от министерството. 

Досега не се съобщава някое от децата или хората от персонала да имат оплаквания. Според епидемиолозите съществува минимален риск инфекцията да бъде предадена. Най-вероятно тежкото протичане на менингита при 54-годишната жена е в резултат на отслабване на имунната защита, обясняват те.  

Днес в детското заведение ще бъде извършена дезинфекция, а градината ще бъде затворена до края на седмицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!