Турция пак ще признава дипломите ни, но след приравнителни изпити

Александра Маркарян 20 март 2013 в 12:58 1478 0

Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Съветът за висше образование на Турция взе решение за премахване на забраната за легализиране на дипломи за висше образование, издадени в България. Въвеждат се обаче приравнителни изпити за различните специалности.

Съобщението за решението е публикувано днес на сайта на Съвета. За него съобщи и българското Министерство на образованието, младежта и науката.

Съветът (YOK) замрази процедурите по легализиране на българските дипломи, издадени на турски граждани, с решение от 5 юли 2012 г.

Обяснението бе, че има много случаи на подправяне на български дипломи и академични справки от турски граждани, в т.ч. и заверени с фалшиви “апостили”, което бе изтълкувано като "организирано фалшифициране".

Чрез официалния си сайт YOK  "препоръча" на турските кандидат-студенти да не се насочват към България.

В крайна сметка доказателства за твърденията за множество фалшификати не бяха представени. От фирмите-посредници, които водят турски студенти у нас, заподозряха финансови мотиви зад решението.

То удари най-вече българските медицински и технически университети, където е най-голямата концентрация на турски студенти у нас.

Разбра се, че е била хваната една-едиствена фалшифицирана академична справка.

Последваха разговори с турската страна на бившия образователен министър Сергей Игнатов, на външния Николай Младенов. Въпросът бе повдигнат и по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови