Произвеждаме "калинки" за Турция

Последна промяна на 23 юли 2012 в 19:24 3395 8

В България организирано се произвеждат фалшиви дипломи, обяви Турция.
В България организирано се произвеждат фалшиви дипломи, обяви Турция.

След като  България се прочу като страната, назначила за висш държавен чиновник недоучила девойка с фалшива диплома (Калина Илиева), цяло министерство е започнало да прави от това бизнес и да изнася "калинки" за Турция.

Анкара от месеци пише писма, че Турция е залята с фалшиво издадени, но законно легализирани от българското министерство на образованието, дипломи.

След като никой не реагира на поредицата от сигнали, Съветът за висше образование на Турция (ЙОК) спря да легализира всички издадени в България дипломи, докато "не приключат срещите със съответните български институции". 

Решението е взето на заседание на ЙОК от 25 май. След това е имало гратисен период, докато бъде публикувано в сайта на турското министерство на образованието. Днес скандалът излезе и в медиите.

Съветът е взел решението заради много фалшифицирани оценки, заради преминаване на студенти в по-горен курс по нелегален начин, както и такива, получили дипломи, без да са стъпвали на лекции. В съобщението пише още, че "след разговори със студенти и посредници-преводачески фирми е установено, че фалшификациите се извършват организирано".

България е уведомена с писмо за фалшификациите "на дипломи, оценки и печати", изпратено на 18 май. От него става ясно, че турската страна иска преговори със съответните български власти. Дали такива е имало, не е ясно.

Писмото от 25 май е подписано от Айше Асия, генерален директор за представяне в чужбина и културните връзки към турското Министерство на външните работи. Изпратено е до МОМН, МВР и турските Министерство на науката, индустриите и технологиите и Министерство на митниците и търговията.

Същото писмо е било препратено лично до министъра на образованието в България проф. Сергей Игнатов от ректора на Техническия университет-Варна проф. д-р инж. Овид Фархи на 28 юни 2012 година. В писмото си проф. Фархи пише:

"Моля да обърнете внимание, че разпоредбите на турското правителство касаят поставянето под съмнение издаването на всякакви документи, издавани на територията на Р България, включително шофьорски книжки за правоуправление на автомобили".

Ректорът моли за среща между него, бившия консул на България в Турция д-р Христо Христов и министър, за да могат двамата да дадат подробности по скандала.

Дали такава се е състояла, не е ясно.  Ясно е обаче, че в МОМН са знаели и можели да предотвратят скандала. 

Именно в МОМН се легализират всички дипломи, издадени в България, за чужбина.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2012 в 10:17

Като говорим за дипломи - моля махнете излишното "се".

"След като се България се прочу като "

24.07 2012 в 09:17

Много хора. Сдобиването с издадена от висше училище диплома си има своя пазар, но става бавно, а и не всички училища го допускат.

А риск при легализацията няма.

24.07 2012 в 07:29

Доказателства има ли или това са само думи "от там някъде"?

Изказвам това мнение, защото ми е адски чудно кой ще прави труда (и риска!) да фалшифицира диплома, при положение, че в момента е крайно елементарно да се сдобиеш с легална такава. Говоря за български дипломи естествено.

24.07 2012 в 00:29

Не Wattie, точно обратното е. Дипломите са недвусмислено фалшиви. С очевидно грешни печати, с очевидно подправени подписи. Но легализацията е истинска. Все едно аз да ти издам диплома и МОН да ти сложи печат, че е истинска.

23.07 2012 в 23:58

Всъщност проблемът въобще не е в министерството. То няма как да не легализира дипломите - предложени са от университети, които са автономни институции. Държавен изпит няма - цялото оценяване става вътре в университета. МОМН няма никакъв контрол над това кой, как си взима изпитите и колко знае.

23.07 2012 в 22:46

На този бизнес може да съперничи по доходност само онзи с БГ гражданството. Ясно е що министърът се ослушва.

23.07 2012 в 22:38

Знае се, че има един, който е избран от народа си заспал, но в ЕС се води на длъжност "най-изпълнителен дирек", пардон; става дума за изпълняващ директивите. Та, единственото спасение срещу мушмуроците с принадлежност и на цветя и всякаква, е от Брюксел да постановят какво да изпълнява "най-изпълнителният дирек" /нещо не ми работи точката, за да съкратя "директ".
Като го спешат, нЕкои негови хора започват да взимат вместо по 10-тина хил.плата месечно, по само 5-6 хиляди, което също спестява на данъкоплатеца пари.
А комшиите с фалшивите тескерета - да ходят да учат в Лондон и по Бръшляновата лига, ако искат да вземат тапия с учене, а не с далавера. /Ама там, разправят, таксите били по-скъпи от рушвета в България./

23.07 2012 в 19:29

То само за Турция да беше. Просто турците първи реват, защото най-много си патят.

А централен регистър на образователно-квалификационните документи и степени? Нямааааа.