Произвеждаме "калинки" за Турция

Александра Маркарян 23 юли 2012 в 19:24 4613 8

В България организирано се произвеждат фалшиви дипломи, обяви Турция.
В България организирано се произвеждат фалшиви дипломи, обяви Турция.

След като  България се прочу като страната, назначила за висш държавен чиновник недоучила девойка с фалшива диплома (Калина Илиева), цяло министерство е започнало да прави от това бизнес и да изнася "калинки" за Турция.

Анкара от месеци пише писма, че Турция е залята с фалшиво издадени, но законно легализирани от българското министерство на образованието, дипломи.

След като никой не реагира на поредицата от сигнали, Съветът за висше образование на Турция (ЙОК) спря да легализира всички издадени в България дипломи, докато "не приключат срещите със съответните български институции". 

Решението е взето на заседание на ЙОК от 25 май. След това е имало гратисен период, докато бъде публикувано в сайта на турското министерство на образованието. Днес скандалът излезе и в медиите.

Съветът е взел решението заради много фалшифицирани оценки, заради преминаване на студенти в по-горен курс по нелегален начин, както и такива, получили дипломи, без да са стъпвали на лекции. В съобщението пише още, че "след разговори със студенти и посредници-преводачески фирми е установено, че фалшификациите се извършват организирано".

България е уведомена с писмо за фалшификациите "на дипломи, оценки и печати", изпратено на 18 май. От него става ясно, че турската страна иска преговори със съответните български власти. Дали такива е имало, не е ясно.

Писмото от 25 май е подписано от Айше Асия, генерален директор за представяне в чужбина и културните връзки към турското Министерство на външните работи. Изпратено е до МОМН, МВР и турските Министерство на науката, индустриите и технологиите и Министерство на митниците и търговията.

Същото писмо е било препратено лично до министъра на образованието в България проф. Сергей Игнатов от ректора на Техническия университет-Варна проф. д-р инж. Овид Фархи на 28 юни 2012 година. В писмото си проф. Фархи пише:

"Моля да обърнете внимание, че разпоредбите на турското правителство касаят поставянето под съмнение издаването на всякакви документи, издавани на територията на Р България, включително шофьорски книжки за правоуправление на автомобили".

Ректорът моли за среща между него, бившия консул на България в Турция д-р Христо Христов и министър, за да могат двамата да дадат подробности по скандала.

Дали такава се е състояла, не е ясно.  Ясно е обаче, че в МОМН са знаели и можели да предотвратят скандала. 

Именно в МОМН се легализират всички дипломи, издадени в България, за чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови