Трай, бабо, за хубост - снимки от ремонтите на "Топлофикация"

Елица Мартинова 02 август 2012 в 17:41 1133 1

Ремонтите на
Ремонтите на "Топлофикация", Снимка: Никола Ончев

Продължителните ремонти на тръби на „Топлофикация-София” се отразиха на столичани като студен душ в летен ден. В пряк и преносен смисъл.

Липса на топла вода ще усетят хората в половин София. Официалното обяснение на дружеството е, че причина за спирането е „планирани ремонтни дейности с цел модернизация”.

OFFNews.bg реши да посети на място един от работните екипи на общинската фирма, който подменя съоръжения в кв. „Младост 2” – на ъгъла на бул. „Андрей Ляпчев” и бул. „Александър Малинов”.

Това е една от 17-те групи, които работят в топлорайон „София-Изток”, където ще бъдат подменени най-много тръби – около 10 км.

Екипът се състои от 13 души, но на мястото има и най-различна техника: цистерна, багери, камиони, подемни машини, фургони на „Топлофикация”.

Заварваме ги да работят въпреки жегата в 14 ч. Всички са резервирани, не искат да бъдат снимани или да се представят. Шегуват се, че в момента сигурно са най-мразените хора в София.

Подменят се онези тръби, по които минава потокът, затоплящ парното и водата. Никой от 13-те души не си спомня и не знае кога за последно са сменяни тези тръби.

Категорични са, че ремонтът е наложителен, защото в противен случай авариите през зимата ще зачестят.

Пожелават си наистина да има по-малко аварии през зимата, защото това ще означава по-малко работа за ремонтните групи през студените месеци.

„Не зависи от нас, а и за хубаво го правим. Виж колко са ръждясали тръбите. Сега се оплаквате, ама ако останете през зимата без топла вода, ще е по-зле, нали?”, казва първият анонимен, престрашил се да говори.

Според тях новите тръбопроводи ще пестят и енергия, защото са изработени от „специални, модерни материали”.

Разказват, че отиват на работа малко преди 8 ч. и стоят до 16 ч. Не почиват през уикендите, защото това е спешен проект.

От слънцето и жегите се спасяват, като пият повече вода и правят редовни почивки. Нямат определена норма за деня.

Повечето живеят в квартали, където в момента топлата вода е спряна.

"Каквото за вас, такова и за нас. С бързовари и канчета. Трай, бабо, за хубост", мъдро заключи един от работниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!