Тотю Младенов: Ромите изпиват детските надбавки

Мая Младенова 24 октомври 2012 в 10:19 3068 2

Социалният министър Тотю Младенов Снимка: БГНЕС
Социалният министър Тотю Младенов Снимка: БГНЕС

"Социалната политика не е само да даваш пари кеш за децата, а да разкриваш и допълнителни социални услуги. Защото тогава те отиват по предназначение до самите хора, а примерно не отиват, за да ги изпие някой."

Това коментира социалният министър Тотю Младенов в сутрешния блок на БНТ 1. 

"Една част от ромската общност примерно го правят това нещо. Не са изключения. Говоря за тия 35 лв., които се получават и за съжаление голяма част от хората правят тези неща." По думите на Младенов за около 85% от българчетата държавата плаща детски надбавки от 35 лева месечно. 

Министърът гостува в студиото по повод протеста на майки на малки деца в няколко български града, които поискаха по-благоприятни условия за отглеждане на деца. Той обяви още, че за да се спрат злоупотребите с детските надбавки, отново ще има внезапни проверки в училищата. Миналата година след такива проверки на около 3000 души бяха спрени надбавките за 2 месеца заради това, че децата им не посещават учебни занятия. 

Ще има допълнително 30 млн. лева за детски ясли и градини, потвърди министърът. Тях ги има, защото са от различни източници, отговори той на въпрос на водещите защо за увеличение на парите през втората година от майчинството средства няма. Сега за отглеждане на дете на възраст между 1 и 2 годинки майките вземат по 240 лева.  

Само България и Швеция в ЕС може би имат толкова дълго платено майчинство, добави Младенов. Той разясни, че се работи по линия на това майките да се връщат по-бързо на работа, да получават по-високи доходи, а в същото време държавата да предлага допълнителни социални услуги, с които да могат да си гледат децата. Също в тази връзка, от догодина в страната ще действат 70 общностни центъра за деца от 0 до 7 години и техните родители.

Младенов коментира още, че е разумно втората година платено майчинство да отпадне, но само когато има достатъчно готови детски ясли и социални услуги. "Тогава няма да има нужда от втората година платено майчинство и ще дадем повече пари за първата година. Със спестените пари от втората година ще могат да се увеличат примерно обезщетенията за майчинство през първата година", обясни управникът.

Дали ще има коледни добавки към пенсиите, ще стане ясно през ноември, съобщи още министърът. Водят се и активни преговори с учителските синдикати, така че през следващата година да се намери механизъм за увеличаване на парите за заплати и вече имало сближаване на позициите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!