Тотю Младенов: Детските няма да се увеличават

Вероника Шербанова 23 октомври 2012 в 14:30 2250 2

Социалният министър Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
Социалният министър Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС

Детските надбавки няма да се повишават, защото бюджетът не го позволява. Това заяви във вторник министъра на социалната политика Тотю Младенов.

Над 50% от бюджета на социалното министерство отива за изплащането на надбавките. Това прави около 500 милиона лева годишно, обясни Младенов.

По думите на министъра за момента няма как да се удовлетвори и искането за обвързване на обезщетенията за отглеждане дете между една и две години с минималната работна заплата. Размерът на осигурителната вноска във фонд „Общо заболяване и майчинство“ в момента стига за сегашния размер на обезщетението – 240 лева на месец, посочи социалният министър.

„За сметка на това сме разкрили 133 нови социални услуги за над 8500 деца. Работодателите могат да кандидатстват например по проекти за детски кътове, в които да бъдат оставяни децата, докато родителите им са на работа“, похвали се Младенов.

Вместо увеличаването на детските надбавки и обезщетенията, министърът предложи да бъде въведено семейно подоходно облагане. Това означава, че за семействата ще има данъчни облекчения според броя на децата и доходите. В момента тази възможност се обсъжда от социалното и финансовото министерства и НАП, уточни той.

Въвеждането на семейно подоходно облагане беше и едно от исканията на майките, които в понеделник излязоха на протест срещу ниските обезщетения за отглеждане на дете и липсата на детски добавки за всички семейства с деца.

В София около 100 майки с детски колички се събраха пред сградата на Народното събрание. Протести с 50 до 100 участници имаше още във Варна, Сливен, Пловдив, Благоевград, Велико Търново и Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови