Цветанов: Не съм в конфликт с Плевнелиев

Юлиан Христов 11 декември 2012 в 10:07 1932 2

 Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Не съм в конфликт с президентството. Това каза тази сутрин пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов.

Коментарът му беше по повод негово изказване, в което определи функциите на президента като чисто протоколни. "Кажете ми какво зависи от президента, но на президента всичко му е позволено да говори, защото той трябва да бъде харесван и трябва да бъде уважаван", каза вчера в интервю Цветанов.

Тогава той обясни още, че с напускането си Венета Марковска е спасила президента от процедура по импийчмънт.

Вътрешният министър каза, че думите му за президента Росен Плевнелиев показват принципна позиция за случая с Венета Марковска. Не съм в конфликт с президентството, категоричен бе той и призова да не се смята, че когато фигури в управлението имат различно мнение, това непременно означава конфликт. Той добави също, че след вчерашното си изказване не се е чувал с държавния глава.

Цветанов заяви, че ще СДС ще предложи нова кандидатура за конституционен съдия, за която се надява да бъде обединяваща за останалите политически формации в парламента.

Нова процедура по всяка вероятност ще започне в началото или в средата на януари месец 2013 година, уточни Цветанов. Не мога да ви кажа как ще се развият нещата, посочи той като се позова на проведената снощи среща между ръководството на ПГ на ГЕРБ с ръководството на СДС.

Никой не е казал, че ще има само една кандидатура. Всяка една от парламентарните групи в Народното събрание е в правото си да номинира своя кандидатура, допълни министърът, цитиран от БГНЕ.

На въпрос толкова ли е трудно да се намери безспорна кандидатура за Конституционния съд Цветанов отговори: Самият факт, че имаме този огромен дефицит за съдебната система, че оценката на обществото е с подобни показатели, означава, че има какво да се прави и точно затова са моите конкретни примери за съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови