Цветанов: Марковска спаси президента от импийчмънт

10 декември 2012 в 09:23 1972 1

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Не искам да коментирам това, което е казал президентът, защото длъжността на президента в България е само протоколна. Кажете ми какво зависи от президента, но на президента всичко му е позволено да говори, защото той трябва да бъде харесван и трябва да бъде уважаван.

Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов в интервю за bTV тази сутрин.

След реплика от водещата, че например Венета Марковска не конституционен съдия заради президента, Цветанов се ядоса.

Според неговото тълкувание, Марковска спасила нарушилия конституцията президент Росен Плевнелиев от импийчмънт, като направила жест и излязла в пенсия.

„Проблемът Марковска не е защото президентът напусна клетвата, ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка и тя беше лансирана от опозицията за започване на процедура на импийчмънт, защото имаме нарушаване на конституцията на България. Венета Марковска с акта си на напускане – тя осуети всичко последяващо, което можеше да се развие", каза Цветанов.

Президентът Плевнелиев блокира встъпването в длъжност на избраната от парламента за конституционен съдия Венета Марковска. Държавният глава напусна церемонията, преди Марковска да положи клетва - в негово отсъствие тя не може да бъде положена. Реакцията на Плевнелиев бе в отговор на сериозни критики и в България, и от Европейската комисия към Марковска, хвърлящи съмнения върху морала ù като магистрат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!