Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Световните медии: Без мнозинство след вота и опасност от нови протести в България

Елица Мартинова 13 май 2013 в 07:51 2237 6

Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС

Бившата управляваща партия на Бойко Борисов спечели най-много гласове на парламентарните избори в България, но не и мнозинство. Това създава условия за нестабилност и нови протести в страната, пишат световните медии.

Сваленият експремиер излезе на първо място в напрегнато съревнование, а това открива пътя към нови протести, пише „Франс Прес“. Три месеца след най-големите демонстрации от години, които принудиха бившия бодигард да подаде оставка, партията на Борисов спечели между 30,3% и 33% от гласовете, коментира още агенцията.

Партията на българските националисти - „Атака“, също ще намери място в следващия парламент, подобно на политическата формация на турското малцинство, отбелязва „Франс Прес“. Според медията обаче тези партии са изключително различни и не е ясно как ще успеят да формират правителство.

Сходен анализ развива и „Ройтерс“, откъдето пишат, че разликата в броя представители на БСП и ГЕРБ в следващия парламент най-вероятно ще е между 10 и 12 места.

Анализите на агенцията обаче показват, че избраните от българския народ четири партии не дават надежди за спокойно управление. Според коментара на „Ройтерс“ ясна алтернатива липсва, заради което има опасност от нови протести в страната.

Шест години след влизането си в ЕС Европа ¼ от хората в България живеят под прага на бедността, отбелязва медията.

„Асошиейтед прес“ пък пише, че избирателната активност у нас е била ниска. Според агенцията апатията у хората е била породена от редицата скандали в изборната кампания и съмненията за незаконно подслушване.

Блумбърг пък пише, че следващият кабинет трябва сформира коалиция, която да стимулира растежа и да затвърди политиката на бюджетни ограничения, водена от правителството на ГЕРБ.

„Уолстрийт джърнъл“ коментират, че изборните резултати почти сигурно ще удължат политическата нестабилност в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews