Световните медии: Без мнозинство след вота и опасност от нови протести в България

Последна промяна на 13 май 2013 в 07:51 1618 6

Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС

Бившата управляваща партия на Бойко Борисов спечели най-много гласове на парламентарните избори в България, но не и мнозинство. Това създава условия за нестабилност и нови протести в страната, пишат световните медии.

Сваленият експремиер излезе на първо място в напрегнато съревнование, а това открива пътя към нови протести, пише „Франс Прес“. Три месеца след най-големите демонстрации от години, които принудиха бившия бодигард да подаде оставка, партията на Борисов спечели между 30,3% и 33% от гласовете, коментира още агенцията.

Партията на българските националисти - „Атака“, също ще намери място в следващия парламент, подобно на политическата формация на турското малцинство, отбелязва „Франс Прес“. Според медията обаче тези партии са изключително различни и не е ясно как ще успеят да формират правителство.

Сходен анализ развива и „Ройтерс“, откъдето пишат, че разликата в броя представители на БСП и ГЕРБ в следващия парламент най-вероятно ще е между 10 и 12 места.

Анализите на агенцията обаче показват, че избраните от българския народ четири партии не дават надежди за спокойно управление. Според коментара на „Ройтерс“ ясна алтернатива липсва, заради което има опасност от нови протести в страната.

Шест години след влизането си в ЕС Европа ¼ от хората в България живеят под прага на бедността, отбелязва медията.

„Асошиейтед прес“ пък пише, че избирателната активност у нас е била ниска. Според агенцията апатията у хората е била породена от редицата скандали в изборната кампания и съмненията за незаконно подслушване.

Блумбърг пък пише, че следващият кабинет трябва сформира коалиция, която да стимулира растежа и да затвърди политиката на бюджетни ограничения, водена от правителството на ГЕРБ.

„Уолстрийт джърнъл“ коментират, че изборните резултати почти сигурно ще удължат политическата нестабилност в страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2013 в 14:01

живеят под прага на медността, отбелязва медията. :D

13.05 2013 в 13:39

Парламентарни изроди 2013

"Икономиката, глупако"
Бил Клинтън

13.05 2013 в 13:14

Историята е показала не един път,че БКП=БСП=КУНЕВА=ПРЪМОВА т.е комунистите само от пучове,манипулации,фалшификации разбират и то като мастери..Всичко, което сега се случва е дирижирано от ДС/не бивша,защото бивш негър няма/-фалшиви бюлетини,протести,хаос...Това си могат -/не казвам хората,защото те не са.../комунистите.

13.05 2013 в 12:33

раъбирайте прогре;но = разбирайте погрешно (ще я оправя клавиатурата)

13.05 2013 в 12:32

Все се чудя като кажете "комунистите", дали БСП имате предвид, или ГЕРБ , или Кунева, или Атака. Не ме раъбирайте прогре;но, но все пак на една майка са чада, ако и да се различават по платформи (дококото въобще имат нещо такова)

13.05 2013 в 11:07

Доказа се,че ГЕРБ нищо не разбират от фалшифициране на избори, нито Президента,Министър Председателя,нито Бойко разбират от това.Случая с тези тъй наречени "фалшиви"бюлетини подсказва,че от БСП знаят до колко сa невежи.Защото ,първо законно са отпечатани 7 000 000 бюлетини и са доставени по всички секции,а са ползвани половината от тях.Тогава за какво им са тези оставени в печатницата?Причината за да се направи скандал от БСП за тези "фалшиви"бюлетини,това значи,че е в действие сценария да се злоупотреби с излишните бюлетини доставени вече по секциите от БСП. Изкуствения скандал с "фалшивите" бюлетини е да отклони вниманието,но издава,че комунистите знаят как се злоупотребява с излишните бюлетини и се вижда, че са го направили.Сега остава българите да бъдат направени на сапун.