Патова ситуация за България след изборите вещаят световни медии

Елица Мартинова 10 май 2013 в 11:52 4663 0

Пред  входа на Парламента. Снимка: Сергей Антонов
Пред входа на Парламента. Снимка: Сергей Антонов

Има голям шанс България да се окаже в патова ситуация след изборите, пише в днешния си брой австрийският вестник Der Standart. Изданието коментира, че в навечерието на 12 май нито досегашните управляващи от ГЕРБ, нито политическите им опоненти могат да разчитат на мнозинство.

Към социалната криза, която се шири в страната, се добави и сериозна криза на доверието заради скандали, уличаващи ГЕРБ в незаконната употреба на Специални разузнавателни средства, пише още вестникът.

Експремиерът Борисов ръководеше кабинета и в различни ситуации получаваше подкрепата на различни крайно десни или консерватори. Сега обаче 53-годишният бивш каратист е изпаднал в изолация заради скандалите с подслушванията. Левите и десните сили в страната са обединени от желанието да видят бившият министър-председател в съда, където трябва да понесе отговорността си.

Забелязва се широка коалиция „анти-Борисов“, но вероятни нито ГЕРБ, нито опонентите им ще получат мнозинство в 42-рото Народно събрание, прогнозира още Der Standart.

За общественото напрежение в страната допринася и съмнението, че вотът на 12 май може да бъде манипулиран. За целта група опозиционни партии са ангажирали австрийския институт SORA, който ще проведе паралелно преброяване на бюлетините в деня на изборите. Недоверието в изборния процес пък е основна тема за германския вестник Die Presse.

Поръчаното паралелно преброяване ни връща към началото на 90-те когато демокрацията се изправяше срещу ширещото се в България недоверие. През този период на изборите бяха ангажирани странични наблюдатели, които провеждаха независимо преброяване на гласовете и сверяваха своите данни с официалните резултати.

Точно такава е задачата на SORA 24 години по-късно. В контекста на тази мнителност ролята на SORA също се оспорва. Появиха се въпроси как и защо е ангажирана точно австрийската агенция. Скептиците съзряха връзка между организацията и партията на социалистите в страната.

Бившият премиер на страната Бойко Борисов имаше сериозна надежда да получи втори мандат за партията си, но скандалът с подслушването може да му попречи, пише германският вестник Die Zeit.

Борисов можеше да бъде много доволен. Но „българският Уотъргейт“ му изигра много лоша шега: изглежда, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов системно е подслушвал политическия елит и представители на бизнеса. Информацията бе потвърдена не само от опонентите на Борисов, но и от прокуратурата, констатира Die Zeit.

За сложната предизборна ситуация и възможните рискове след изборите съобщиха и от телевизия Euronews. Най-вероятно партията на досегашния премиер Бойко Борисов ще спечели. Възможно е обаче в 42-рия парламент да се стигне до патова ситуация и ако това се случи, протестиращите, които заляха улиците на страната през февруари, плашат с нови демонстрации, коментира още телевизията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!