"Св. Неделя" не побра желаещите да се сбогуват с Максим

08 ноември 2012 в 12:53 2003 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Дълга няколкостотин метра опашка от желаещи да се сбогуват с покойния патриарх Максим се изви тази сутрин пред софийския храм „Св. Неделя“.

Днес в храма беше отслужена заупокойна литургия в памет на главата на Българската православна църква (БПЦ). Панихидата започна в 9 ч след пристигането на Пловдивския митрополит Николай, който временно ще ръководи и Софийскатата епа

Повече от 100 полицаи се грижеха за спазването на реда вътре и извън църквата.

Да се поклонят пред тленните останки на дядо Максим имаха възможност всички граждани. Много политици също се стекоха в храма, за да му отдадат последна почит. Сред тълпата имаше предимно възрастни хора, но и много млади българи. Те палеха свещи, оставяха цветя и се молеха за душата на починалия духовен отец.

До ранния следобед опашката от хора навън не спираше да расте. Миряните извън храма търпеливо изчакваха да им бъде позволено да влязат в „Св. Неделя“.

 “Това е вътрешно усещане. Не съм го познавала лично, разбира се, но съм присъствала на негови литургии“, разказа жена, дошла да остави цветя на поклонението.

Хората избягваха да коментират кой биха искали да е следващият патриарх на България. „Това е денят на патриарх Максим, нека го изпратим с добро... Има време и за новия патриарх“, споделиха няколко души пред наш репортер. Други обаче коментираха, че се надяват новият глава на Българската православна църква да бъде посочен от Бог. „Бог ще ни покаже най-правилният избор“, вярват те.

Пред тленните останки на дядо Максим се поклони и премиерът Бойко Борисов с няколко министри, сред които Мирослав Найденов, Десислава Атанасова, Свилен Нейков и Томислав Дончев и Вежди Рашидов.

„В дни на толкова мъка ще запомним патриарх Максим като изключително свят човек. Това е национален траур. Толкова пъти ни е пожелавал успех, толкова пъти сме му целували ръка... Молел е Господ да сме живи и здрави, да има благоденствие“, каза премиерът Борисов. 

Вежди Рашидов от своя страна сподели, че като гражданин на тази страна е нормално той да дойде да почете паметта на патриарха, да сподели всеобщата мъка.

Най-рано от всички да се помоли за душата на светия отец пристигна кметът на София Йорданка Фандъкова. Президентът Росен Плевнелиев също почете паметта на патриарха.

Сред официалните лица беше и Вселенският патриарх Вартоломей I, който пристигна у нас специално за поклонението.

След заупокойната литургия в „Св. Неделя“ тленните останки на патриарх Максим ще бъдат изложени за поклонение и в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Българският патриарх Максим почина на 98 години на 6 ноември в 3.30 ч през нощта в правителствената болница „Лозенец“.

Борислава Бибиновска

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!