Погребват патриарх Максим в Троянския манастир

Елица Мартинова 06 ноември 2012 в 14:50 4183 1

Патриарх Максим, Снимка: БГНЕС
Патриарх Максим, Снимка: БГНЕС

Починалият тази нощ патриарх Максим ще бъде погребан в Троянския манастир.

Такова е предположението на близки до дядо Максим хора, цитирани от БНТ. Троянският манастир е особено важен за покойния патриарх, защото именно там е изпратен за послушник едва на 12-годишна възраст.

По-късно служи като певец, библиотекар и проповедник в манастира.

Къде ще бъде погребан дядо Максим ще стане ясно, след като бъде отворено писмото с предсмъртната му воля.

Утрешният ден е обявен за ден на траур в родното село на покойния патриарх – Орешак.

Черни знамена бяха спуснати над сградата на Светия синод и над храм-паметника „Александър Невски“ в София.

Очаква се днес митрополитите на Българската православна църква да се съберат в Светия синод. Днешният ден ще бъде посветен на скръб по загубата на патриарха.

В първата седмица, след като църквата овдовее, ръководството поема най-старшият по служение в Светия синод. В момента това е Великотърновският митрополит Григорий.

До седем дни от кончината на Максим Григорий трябва да организира избора на наместник-председател, който да насрочи и проведе изборите за нов патриарх.

Според архимандрит Наум – главен секретар на Светия синод, архиереите не се ангажират със срок за избора на нов наместник. По думите му от една страна поводът е твърде скръбен, а от друга – подобен избор не се е организирал от десетилетия насам и изисква подготовка.

Повечето храмове в страната почетоха паметта на патриарх Максим.

В предверието на Светия синод бяха поставени негов портрет, венец в негова памет, траурна лента и книга за съболезнования.

Тъжната вест опечали и миряните, и техните духовни водачи.

“Максим бе велик български патриарх. Той положи усилия за единството и каноничността на Българската православна църква. Трябва да се молим за него”, заяви варненският митрополит Кирил часове след кончината на дядо Максим.

"Патриарх Максим бе една изключително светла личност, независимо какво казваха за него. Аз съм му бил десетилетия наред преводач, бил съм началник на кабинета му, познавах го. Той никога никого не охули, а той самият бе хулен от различни страни", заяви богословът и професор в СУ "Св. Климент Охридски" Иван Желев.

Представители на светската власт също почетоха паметта на патриарх Максим. Рано сутринта да запали свещ в храма „Александър Невски“ отиде председателят на НС Цецка Цачева.

Заради траурната вест премиерът Борисов отмени ангажиментите си за днес. Очаква се, че министрите от кабинета също ще отидат до патриаршеския храм, за да почетат паметта на дядо Максим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови