9 ноември е ден на национален траур

07 ноември 2012 в 11:55 1699 0

6 месеца от смъртта на патриарх Максим Снимка: БГНЕС
6 месеца от смъртта на патриарх Максим Снимка: БГНЕС

Този петък, 9 ноември, ще бъде обявен за Ден на национален траур, реши тази сутрин Министерският съвет.

В цялата страна ще бъде почетена паметта на патриарха на Българската православна църква Максим, който почина вчера сутринта на 98-годишна възраст.

В деня на опелото и погребението на Патриарх Максим националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. В знак на почит към паметта му и към скръбта на всички вярващи православни християни правителството призовава да бъдат отменени планираните масови тържества.

Архиерейска заупокойна св. Литургия в памет на Максим ще бъде отслужена в четвъртък, Архангеловден, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Литургията ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Св. Синод, е натоварен с отговорността временно да управлява Софийска епархия.

По време на светата богослужба, както и през целия ден, тялото на покойния Първойерарх на Българската православна църква ще бъде изложено за поклонение и отдаване на последна почит.

Папа Бенедикт ХVІ изпрати телеграма до временно ръководещия Св. Синод на Българската православна църква Негово високопреосвещенство Григорий, Великотърновски митрополит, в която изказва съболезнованията си.

„С дълбоко прискърбие приех вестта за кончината на нашия обичан брат в Христа, Негово Светейшество Максим, Софийски митрополит и патриарх на България, който в продължение на дълги години служи с отдаденост на Господа и на своя народ. От името на Католическата църква, бих искал да уверя Вас, всички епископи, свещеници и вярващи от Българската православна църква, че се присъединявам с молитва към вашата мъка. Нека преблагия и милосърден Господ приеме в небесните селения нашия възлюбен брат Максим, като го дари с вечен мир и покой!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews