Как се избира патриарх

Елица Мартинова 06 ноември 2012 в 09:23 3048 7

Как се избира патриарх, Снимка: БГНЕС
Как се избира патриарх, Снимка: БГНЕС

Рано сутринта на 6 ноември почина духовният глава на Българската православна църква патриарх Максим.

Вестта бе скръбна както за духовните лица, така и за всички християни в България.

Дядо Максим, както го наричаха, е определян от своите близки като благ, но твърд човек.

Часове след смъртта му Варненският митрополит Кирил изказа своите съболезнования и подчерта, че през целия си живот патриах Максим е полагал усилия за обединение на църквата.

Патриарх Максим е избран за духовен глава през 1971 г. След повече от 40 години Българската православна църква е изправена пред нов избор.

Очаква се още днес, часове след смъртта на патриарха, Светият синод да се събере на спешно заседание. На него трябва да бъдат определени всички стъпки по изпращането и погребението на патриарха.

В първата седмица, след като църквата овдовее, ръководството се поема от най-старшия по митрополитско служение член на Светия синод.

В момента това е Великотърновският митрополит Григорий. Той има ангажимента официално да уведоми Поместните православни църкви, президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя.

До 7 дни митрополит Григорий трябва да организира избора на наместник-председател, който трябва да насрочи и проведе изборите за нов патриарх.

Точната дата на гласуването се определя от Светия синод. Седем дни преди то да се проведе, Светият синод трябва чрез тайно гласуване да определи трима митрополити, които ще са кандидати за патриаршеския пост.

Уставът изисква новият патриарх, който ще заеме и поста на Софийски митрополит, да е на поне 50 г., да е епархийски митрополит, да е управлявал епархия като владика поне 5 години и да се „отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред“.

Новият църковен глава се избира от Патриаршеския събор, в който влизат около 115 делегати.

Сред тях са архиереите – всички митрополити и епископи, по един представител от Рилския, Бачковския и Троянския манастир, по двама църковни представители от всяка епархия, по един представител на средните духовни училища, по петима представители от всяка епархия – трима клирици и двама миряни и десет представители от Софийската епархия – шестима клирици и четирима християни.

В деня на изборите се проверява дали присъстват поне ¾ от членовете на Патриаршеския избирателен събор.

Изборът за патриарх е таен. За да бъде избран новият патриарх и Софийски митрополит, той трябва да е получил най-малко 2/3 от гласовете.

Интронизацията на новия духовен глава се извършва след молебен. Той служи пожизнено, но може да напусне поста си по свое желание, ако причините му са  естество от уважително за църквата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!