Патриарх Максим навършва 98 години

29 октомври 2012 в 09:20 1391 0

6 месеца от смъртта на патриарх Максим Снимка: БГНЕС
6 месеца от смъртта на патриарх Максим Снимка: БГНЕС

Българският патриарх и софийски митрополит Максим днес навършва 98 години.

Също днес се отбелязва и 130-годишнината от полагането на основния камък и 100-годишнината от построяването на катедралата "Св. Александър Невски". 

Патриарх Максим обаче няма да може да отслужи, планираната за 9.30 часа съборна света литургия, заради влошено здравословно състояние. Литургията ще бъде отслужена от представители на поместни православни църкви, архиереи и свещенослужители Света гора. В края ще бъде извършен и благодарствен молебен за здравето на патриарх Максим. 

Честванията за годишнината започнаха в събота с посрещането на Чудотворната атонска икона на Божията майка "Достойно есть" в "Св. Александър Невски". 

Катедралният храм е построен през 1912 година в памет на двеста хиляди воини, загинали за Освобождението на българския народ през Руско-турската война. Две години след построяването му, на 29 октомври 1914 година, се ражда и Марин Найденов Минков, който по-късно приема монашеското име Максим. Завършил Софийската духовна семинария през 1971 година той е интронизиран за патриарх на Българската православна църква.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови